Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om en vecka går startskottet

/

En vecka kvar till startskottet. På Hökberget pågår upptakten inför älgjakten. Jägarna provskjuter, inskjuter och övningsskjuter för fullt.

Annons
Jag blir alldeles svettig om händerna. Ju längre jag väntar ju mer skakar handen. Jag tittar genom kikarn och siktar geväret mot pricktavlan som föreställer en älg. Jag lägger fingret lätt mot avtryckaren, siktar en sista gång, och kramar av. Bössan smäller in i min axel och ljudet är öronbedövande, trots att jag har hörselkåporna på. Älgen reagerar på skottet och far iväg i fem meter i sekunden. Jag är alldeles för chokad efter mitt första skott för att hinna skjuta igen och älgen springer in i boet på andra sidan banan.
En fyra klockan nio, ropar någon.
Det var bra, för att vara första gången, säger Stefan Eriksson, ordförande i Njurunda jaktvårdsförening, och så skjuter han en femetta.
Träningen på Hökberget är i full gång. Ända från Järkvissle kommer jägarna till banan i Njurunda för att träna inför måndag. Men inte en kvinna syns till.
Vi har någon tjejer i lagen. Det börjar öka nu, man kan se att fler och fler tjejer skriver jaktprovet, säger Hans Jonsson som jagar med Njurunda jaktvårdsförening.
Hur mycket övningsskjutning det blir innan själva jakten sätter igång är varierande. Många lag kräver att jägarna gör ett skjutprov och blir godkänd, men det finns ingen lag om jaktprov. Däremot kräver en del skogsbolag att jaktprov ska vara avklarat för att en jägare ska få jaga på deras mark.
Visst finns det skräckexempel, men vi har prov hos oss. Och så är det ju mycket roligare att jaga när man känner sig vältränad, säger Stefan Eriksson.
Några jägare har skjutit färdigt för kvällen och är på väg ut genom dörren.
Vi måste röja runt passen också, det är så mycket man ska hinna med, säger de och skrattar.
Och nu är det bäst att skynda på. Bara en vecka kvar.
Skitjakt på er!

Mer läsning

Annons