Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Önskas: En bröllopsresa utan rädsla

Annons

Två kompisar har börjat planera sitt bröllop. Och inte minst vart de ska åka på bröllopsresa.

Men det finns ett problem.

Världen är fortfarande en skrämmande och inskränkt och alldeles, alldeles oförståelig plats.

Ett bröllop är för många en once in a lifetime-företeelse. Par spenderar tiotusentals, ja hundratusentals, kronor på att få en minnesvärd upplevelse för sig själva och sina närmaste. De planerar i månader, allt från inbjudningskorten och bordsplaceringarna till maten och toastmastern ska vara perfekt. De ska fira något så fint som kärleken till varandra inför de människor som står dem närmast och vill så klart ha den bästa dagen i sitt liv.

Sedan den bästa resan i sitt liv.

Det är nu det får kosta, det är nu drömsemestern ska bli av.

Mina kompisar har sitt drömresmål. De vill åka till en populär turistdestination som vi kan kalla för paradiset. De har alltid velat se denna plats och det är nu, äntligen, de tänker ta sig råd att åka dit.

Men allt är inte guld och vita stränder i paradiset. För i paradiset har en del människor bestämt att all kärlek inte är vacker. I paradiset har vissa människor bestämt att mina kompisars kärlek är mindre värd, att den inte är okej.

I paradiset kommer inte mina kompisar, som är på sin livs resa, våga visa sin kärlek öppet. De kommer inte kunna pussa varandra över en paraplydrink. De måste stå emot impulsen att hålla varandra i handen när de går längs stranden i solnedgången.

De kommer inte våga.

De kommer inte våga fira sin kärlek fullt ut för att människor i paradiset tycker att de har rätt att bestämma vilka andra människor ligger med och delar sitt liv med. För att i paradiset lyder man under lagar som säger att homosexualitet är förbjudet

Att vi år 2015 lever i en så skrämmande och inskränkt och oförståelig värld.

Sverige ses som ett gayvänligt land men för bara någon vecka sedan blev det storm i sociala medier på grund av en före detta klasskompis Twitterinlägg. Hennes syster och systerns flickvän hade blivit trakasserade. På en gayklubb. I Sverige. Min tidigare klasskompis skrev en tweet om hur ledsen detta gjorde henne – som spred sig som en löpeld. Många stod upp för kärleken.

På måndag börjar Stockholm pride. Och jag hoppas att alla gör sitt bästa för att fräsa ifrån till dem som spottar på evenemanget. Jag hoppas att alla, i alla tillfällen, gör sitt bästa för att sprida att all kärlek är och ska vara okej – både i Sverige och resten av världen.

Det finns så mycket annat att lägga energi på än att hata människor som älskar varandra.

Jag önskar att mina vänner får en fantastisk bröllopsresa fylld av kärlek. Utan rädsla.

Linette Israelsson, ST-journalist som har svårt att förstå att en så vacker värld ibland är så ful.

Mer läsning

Annons