Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppet brev till Peder Björk

/
  • Krönikör Nygren skriver öppet brev till Sundsvalls nye starke man om kameraövervakning av delar av Sundsvalls city – och minns ett jordskalv.

Annons

Tjena, Peder.

Detta nedtecknas initialt medelst en Parker 51 Vacumatic reservoarpenna av 1947 års modell, så du ska vara lättad att du läser det i tryckt form, eftersom krönikör Nygren, på reportertiden, ofta råkade ut för att intervjuoffer kisande och förundrat lutade sig fram mot noteringarna i anteckningsblocket och ställde frågan: "Kan du verkligen tyda det där sen?"

Undertecknad begagnar sig av en högst personlig skrivstil som förmodligen skulle ge en grafolog återkommande, för honom eller henne svårtolkade mardrömmar.

Men för det första är det på plats med ett grattis till dig, Peder Björk, för att du och din blivande (S)-märkta ledning vann kommunvalet i Sundsvall – hur lågoddsat det med tanke på konkurrensen/koalitionen än var.

I din återvunna roll som kommunens starke man finns det förstås en sjuhelvetes massa saker du måste begrunda och ta ställning till.

Inte minst dina egna vallöften. Lätt att plötsligt och för väljarna svårsmält förtränga det, när man med återställd pondus skrider fram i maktens korridorer på Norrmalm.

Syndromet kallas även Lex Jörgen, trots att han, till skillnad från dig, Peder, bara fick en chans och uppenbarligen taskade till det.

Pointen nu, Sundsvalls nyutsedde starke man, är bland annat att Nygren, i egenskap av medborgare och nyhetskrönikör, anser att du tammedjävulen seriöst måste begrunda det där med kameraövervakning av delar av city.

Senast – i skrivande stund, vill säga, lika med i tisdags – stod ägaren till en grillkiosk vid Vängåvan på bild i Dagbladet och såg bedrövad ut efter att ha blivit tvingad att sätta upp en skylt med budskapet Stängt p g a inbrott.

Sundsvalls Tobak, tvärs över gågatan, råkade också ut för intjack härom veckan.

För att bara nämna ett par exempel.

Både närpolischef Tomas Åslund, Kjell Undén – ägaren till nyss nämnda Sundsvalls Tobak – och krönikören har förespråkat kameraövervakning för att dämpa entusiasmen hos det klientel som tror sig styra city by night genom personrån, inbrott och misshandel.

Uppdragna huvor skulle inte hindra kamerorna från att notera viktiga detaljer när det gäller att identifiera missdådarna – det finns gott om erfarna utredare som, tro en f d kriminalreporter, kan känna igen allt från arslen till gångstil och bidra till att de torskar.

Du är varken polis eller har en .9-millimeters Sig Sauer tyngande mot höften, Peder.

Men du har, på en rad olika sätt, nu chansen att göra Sundsvall tryggare för medborgarna.

Ta den chansen.

Överträffa koalitionens halv-lama gest att sätta in ordningsvakter på Navet, som bara ledde till att tämligen harmlösa fyllon tvingades förflytta sig till närliggande stadsparker.

Ta tag på allvar.

Mer läsning

Annons