Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Optimister med vind i seglen

Nära 10 sekundmeter blåste det i går när optimistseglarna skulle segla. Det var i tuffaste laget, därför bogserades jollarna runt en pir av följebåtar. Där var det lugnare vatten.

Annons
Sundsvall Njurunda båtklubbs optimistsektion träffas varje tisdag brukar omkring 12 unga seglare brukar dyka upp och de är i åldrarna från sju år till tretton år. Då är det teori och praktiska övning.
Det är svårt att få hit unga som vill lära sig att segla jolle. Konkurrensen från andra sporter är tuff. En av anledningarna varför vi inte får hit fler unga tror jag beror på att vi syns för lite utåt, säger Kjell Sandersjöö, jollesektionens ordförande.
Det är mycket man skall tänka på när man skall köpa sin första optimist. Att det rör sig om en hel del pengar skall man inte sticka under stolen med. Men det behöver inte blir så dyrt.
En bra begagnad optimistjolle inkl rigg, roder och centerbord kostar cirka 5000-7000 kronor. En jolle i denna prisklass lämpar sig perfekt för nybörjaren eller fortsättaren som vill ha en alldeles egen jolle. Jollarna är oftast ett hett objekt på begagnatmarknaden.
Klubben har båtar att låna ut, man behöver inte springa och köpa en jolle för att prova på att segla, säger Barbro Röstber, funktionär i jollesektionen.
Många praktiska uppgifter vilar på klubbens föräldrar. Det är också väldigt skönt som seglare att ha en förälder på plats första gången man kommer iland och är genomvåt.
För att segla optimistjolle krävs det inte att alla föräldrar är aktiva, men vår förening som drivs till stor del av frivillig arbetskraft kan klubben endast fungera med en aktiv föräldrakrets, säger Kjell Sandersjöö.

Mer läsning

Annons