Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro för polioutbrott i amishsamhälle i USA

För första gången sedan 1979 har USA drabbats av ett större utbrott av polio, sedan fem fall under hösten upptäckts i ett isolerat amishsamhälle i Minnesota.
Farhågor finns för att sjukdomen ska spridas bland amishsamhällenas över 150 000 huvudsakligen ovaccinerade medlemmar.

Annons
Fallet i en amishby utanför det lilla samhället Clarissa i Minnesota är enligt experter ett exempel på hur svårt det fortfarande är att helt utrota polio, även i västvärlden.
Utbrottet upptäcktes sedan ett spädbarn i byn i somras konstaterades ha problem med sitt immunsystem, och skickades mellan flera sjukhus i området för undersökningar. På ett av sjukhusen fick flickan diarré, varpå avföringsprover analyserades - och i slutet av september överraskande nog gav utslag för polio. Hur flickan smittats är fortfarande oklart.

Dörrknackning
En mycket försiktig dörrknackningsundersökning inleddes i byn, som består av 24 hushåll som flyttade in från Wisconsin för tre år sedan. Hälsomyndigheterna kunde inte ringa till familjerna, eftersom telefonen är ett av de moderna hjälpmedel som invånarna avvisar. Tjänstemännen varnades dessutom för att tala med kvinnorna om inte deras makar var närvarande.
 Vi försökte göra det så respektfullt som möjligt och inte bara braka fram. Vi fick återkomma många gånger till flera ställen, berättar Gary Wax från Minnesotas hälsovårdsmyndigheter för tidningen The New York Times.
Efter flera veckors försök hade endast fem av hushållen gått med på att lämna avföringsprover. I tre av dem upptäcktes smittade barn.

Få vaccinerade
Enligt Minnesota-tidningen Star Tribune har nu åtta av familjerna låtit vaccinera sig. Ytterst få av USA:s minst 150 000 personer stora amish-befolkning har annars vaccinerats mot polio.
 I det amishsamhälle där jag växte upp kunde du höra föräldrar säga: Om Gud menat att mitt barn ska få polio, då var det så det var menat, säger Anna Olson, som lämnade sin amishby för 14 år sedan, till Star Tribune.
Även om amishbyarna lever relativt isolerade från det moderna USA möts amishföreträdare från hela landet ofta inbördes. Familjer från byn nära Clarissa deltog nyligen i ett bröllop i Kanada med över 1 000 gäster, skriver The New York Times.

Mer läsning

Annons