Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 120 000 kräver folkomröstning

Nätverket Folkomröstning.nu överlämnade på tisdagen över 120 000 namnunderskrifter med krav på en folkomröstning om EU-konstitutionen till regeringen och riksdagen.

Annons
Namnunderskrifterna är nätverkets remissvar på regeringens skrivelse om EU:s nya grundlag.
I nätverket ingår bland andra miljöpartiet, vänsterpartiet, Junilistan samt enskilda riksdagsledamöter från socialdemokraterna, centern och kristdemokraterna.
Medlemskapet i EU har medfört en betydande maktförskjutning från riksdagen till EU-organen och den nya EU-konstitutionen skulle innebära ytterligare stora steg i samma riktning, enligt Folkomröstning.nu.
Regeringen har tydligt sagt ifrån att det inte ska hållas någon folkomröstning om EU:s grundlag. Men enligt Junilistans pressekreterare Jesper Katz sade statsrådet Jens Orback vid överlämnandet av namnunderskrifterna att det "i dagsläget" inte finns någon anledning att ompröva regeringens inställning till en folkomröstning, men att "inget är hugget i sten".
 Det är en positionsförändring, säger Jesper Katz till TT.
Jens Orbacks pressekreterare Olle Eriksson bekräftar för TT att Orback uttryckte sig på det sättet, men att det var avsett som ett mer "allmänfilosofiskt" konstaterande att ingen vet något om morgondagen.
Statssekreterare Lars Danielsson, som var med vid överlämnandet av namnunderskrifterna, förnekar att uttalandet skulle markera någon förändring i regeringens hållning.
Statsminister Göran Persson säger att det är en "imponerande skara" namnunderskrifter som samlats in.
 Klart jag ska lyssna på argumenten, det bör man göra eftersom så många har jobbat så hårt med namninsamlingen, sade Persson när han anlände till Bryssel, för EU:s toppmöte, på tisdagen.
 Men jag har ännu inte hört någonting av argumentationen som är nytt och ändrar den uppfattning jag har i grunden: att detta ska avgöras av Sveriges riksdag.

Mer läsning

Annons