Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övergången till digital-tv går som tåget

Ett drygt halvår efter premiären går övergången till digital-tv som tåget.
Tekniken fungerar, det finns tillräckligt med boxar och snart kommer fler gratiskanaler i marknätet.
På måndag stängs de analoga sändarna i Uppsala, Västerås och Örebro.

Annons
När den första etappen av övergången inleddes i höstas på Gotland var det ganska nervöst i både kulturdepartement och tv-hus. Hade informationen gått fram till hushållen? Fanns digitalboxar så att det räckte? Klarar de äldre teknikskiftet?
Svaret på alla frågorna blev ja, även om en del hushåll fick problem och många väntade in i det sista vilket ledde till bråda dagar för tv-installatörerna.

Bättre än förväntat
De ansvariga är mindre oroliga när övergången fortsätter på måndag i bland annat Uppsala, Västerås och Örebro.
 Det har gått bättre än förväntat. Vi har haft en del mindre problem, men de har tv-publiken knappast märkt av. Det har förekommit rykten om brist på boxar, men de har visat sig felaktiga. Vi har en bra relation med handeln och antenninstallatörerna, säger Pierre Helsén, huvudsekreterare i statliga digital-tv-kommissionen.
Det senaste halvåret har det också gått upp för allt fler hushåll att Sverige är mitt uppe i ett teknikskifte och det underlättar givetvis också. Många har valt att gå över till digital-tv i god tid innan den lokala analoga sändaren släcks.
 Jag var i Leksand för ett par veckor sedan (övergång i maj) och pratade med 62 pensionärer och gjorde en enkel undersökning med handuppräckning. Tio stycken hade inte ordnat med sitt tv-tittande inför övergången, säger han.

Fler gratiskanaler
Det fortsatta teknikskiftet underlättas sannolikt också av att det kommer fler kanaler i det digitala marknätet till sommaren. Med lock och pock fick kulturminister Leif Pagrotsky under vintern flera tv-bolag att dela på sändarutrymme och resultatet blir fyra nya gratiskanaler och tre nya betalkanaler i Boxers utbud.
 Det är klart att det ger draghjälp, men det hade varit ännu bättre om de kanalerna hade kommit för ett år sedan då det var mest bökigt med den frågan. De svenska tv-bolagen har alltid sagt att det behövs intäkter från betal-tv för att de ska bli lönsamma. Jag hoppas att de nya fri-tv-kanalerna kommer att visa att det fungerar ändå, säger Pierre Helsén.

Mer läsning

Annons