Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överklagar tvångsförrättningen i Lönnånger

Kristian och Eva Berggren, Harmånger, överklagar tvångsförrättningen den 4 juli då lantmäteriet öppnade den av dem avstängda vägen på deras fastighet.

Annons
De har hela tiden hävdat att de elva berörda stugägarna inte har servitut att använda vägen. Deras förslag är att en ny väg, 800 meter, anläggs utanför strandskyddat område, för att nå de berörda stugägarna. Kostnaden för en sådan väg har beräknats till 100 000 kronor och enligt Berggrens är det rimligt att de berörda delar på kostnaden.
Makarna Berggren är kritiska mot att tvångsförrättningen hölls samtidigt som två processer pågick. Kristian Berggren var polisanmäld för egenmäktigt förfarande sedan han stängt vägen och makarna hade fått ett föreläggande från kronofogdemyndigheten om att öppna vägen.
En hel "telefonkatalog" med uppgifter redovisas för fastighetsdomstolen. I första hand yrkas att det förtida tillträdet för vägen upphävs och att den nya 800-metersvägen byggs på två stamfastigheters mark.
I andra hand vill makarna att byggnadsnämnden ska ta sig an ärendet. Makarna vill att ett kompromissyrkande av Britt-Marie Stenström, att flytta vändplanen vid Berggrens hus och göra en anslutningsväg, ska tas upp av fastighetsdomstolen.
Som ett yttersta förslag, om inte lösning nås, kräver makarna en ersättning på två miljoner. Deras fastighet har värderats till 2,2 miljoner. Samt även att två stamfastigheters vinster för tomtförsäljningar fördelas till makarna.

Mer läsning

Annons