Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överlevande åter i Bergen-Belsen

Med en dämpad ceremoni högtidlighöll överlevande från det nazistiska koncentrationslägret Bergen-Belsen på fredagen sin befrielse på dagen 60 år tidigare. 70 000 dog i Bergen-Belsen.

Annons
Lägret utanför Hannover i norra Tyskland var det första som befriades av brittiska soldater. Det skedde den 15 april 1945, några veckor innan Nazityskland kapitulerade.
Inne i lägret fann soldaterna högar av döda, nakna människor, flertalet kvinnor. Kort efteråt brändes Bergen-Belsen.
Över 100 överlevande hade kommit till fredagens ceremoni från Israel, Frankrike, Kanada, Polen, USA och det forna Sovjetunionen.
En av dem, 70-åriga Marion Blumenthal, som nu bor i USA, fann det svårt att förstå att hon fortfarande kan vara i livet. När de brittiska soldaterna hittade 10-åriga Marion vägde hon bara 16 kilo.
Blumenthal och andra överlevande berättade om sina upplevelser för en grupp barn som ägnat sig åt att försöka skaffa fram uppgifter om lägerfångarnas liv.
 Ni är den sista generationen som får höra om detta från dem som själva var med om det, sade Marion Blumenthal.
 När vi inte finns längre, berätta om oss för era barn och barnbarn.
En av dem som dog i Bergen-Belsen 1945 var Anne Frank, vars dagbok har lästs av miljoner.
En minnesceremoni hölls också i Hyde Park i London på fredagen i närvaro av överrabbinen Jonathan Sacks, överlevande från Bergen-Belsen samt soldater och sjukvårdare som var med om att befria lägret.
Nazisterna öppnade Bergen-Belsen 1940 och använde det först till förvaring av franska och belgiska krigsfångar. Men snart fördes judar dit från hela Europa; tanken ska ha varit att de skulle utväxlas mot tillfångatagna tyska soldater.
Bara några få hundra judar blev utväxlade. Tiotusentals mördades eller dog av sjukdom och svält.

Mer läsning

Annons