Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

P-tillstånd missbrukas

/

Många handikapptillstånd används av personer som inte behöver nyttja dessa parkerinsgplatser.
Ett lagförslag är nu på väg för att stoppa detta.
– Något vi välkomnar, här förekommer detta missbruk, säger Ulla Mångberg, kultur- och teknik i Timrå.

Annons
I Timrå har man på senare tid satsat på nya parkeringsplatser för handikappade. Det gäller dels två platser vid Systembolaget, dels två på Köpmangatan. De ersätter två platser som tidigare fanns vid Domus, men då på privatägd tomtmark.
Totalt finns 18 handikapplatser i Timrå, 16 av dessa i Vivsta, två vid vårdcentralen i Söråker. I exempelvis Bergeforsen och Sörberge saknas platser helt.
Inom kommunen finns totalt 312 tillstånd att utnyttja dessa platser. Tillstånd som ibalnd missbrukas.
Våra parkeringsvakter upptäcker ibland att "fel" personer, exempelvis anhöriga, använder sig av dessa tillstånd när det parkerar, säger Ulla Mångberg, trafikhandläggare vid Timrå kommun.
Många lämnar över dessa tillstånd av ren vänlighet utan att egentligen förstå att det kan drabba dem själva då dessa parkeringsplatser fylls av personer som inte behöver använda dem.
Tidigare har hon skrivit brev till berörda och påtalat detta. I framtiden kommer kommunerna att få betydligt bättre lagliga möjligheter.
Enligt Sveriges Radios Ekoredaktion kommer Vägverket att lämna ett förslag till regeringen på hur missbruket av parkeringstillstånd för handikappade ska stoppas. Bland annat föreslås ett nationellt kontrollregister som parkeringsvakter kan stämma av bilarna mot.
Den som lånar ut sitt tillstånd ska kunna få det indraget, säger Vägverkets handläggare Loella Fjällskog till Ekot. Omkring 90 000 svenskar har parkeringstillstånd för handikappade.
Ett förslag som välkomnas av Ulla Mångberg.
Nu känner jag inte till förslaget, men det låter bra eftersom det är ett problem för oss. Det ser intressant ut, säger Ulla Mångberg, Timrå.

Mer läsning

Annons