Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På småtimmarna blir vi bröder och systrar

/

Annons

Jag och mina kompisar brukar börja med spontanidrott. Hockey på Gärde har det blivit några år nu. De flesta är hellre än bra och ens egen hälsena ligger med mardrömmar natten innan. Det är sällan vackert, oftast bara farligt men alltid kul. Vi hoppas på att ambulansen inte behöver komma i år heller.

Kvällen är alltid uppsnackad. Många menar att det är obefogat men jag håller inte helt med. Juldagen är en bra utgång. Köerna, trängseln och idioterna till trots.

Lite lätt nostalgisk minns jag juldagar på stadshuset när ens krogliv stod i zenit. Rätt vansinniga kvällar med sportsupning från 19–03, stearin från marschaller på skorna, cigaretthål i kavajen, ett par knivslagsmål och en misshandlad själ dagen efter som effekt.

På senare år har det väl blivit lite mer civiliserat. Såklart väldigt mycket Nämen hej, vad gör du nuförtiden? Hemvändarna ska komma hem och tycka att allt är så mysigt i Sundsvall, men ändå vara högtidligt förnöjda med att ha flyttat. Det slutar oftast med att man står och dricker tequila med någon snubbe man eventuellt mötte i Lilla-VM 1997, för klockan halv tre på juldagen, ja, då älskar vi varandra. Systrar och bröder liksom. Nu är det jul igen och alla är hemma så släpp allt gammalt groll.

Det är klart man är glad. Mest för att äntligen vara inomhus. Kön in på Oscar känns som en mindre polarexpedition där man kan skatta sig lycklig om kallbranden ännu inte påverkat de viktigaste organen innan första (på krogen alltså) groggen. Ola Skinnarmo hade mer lämpade skor antar jag.

I år verkar de tappra köra igång på annandagen också. Kanske lika bra. Dagen efter kvällen före brukar annars lämna en i ett tillstånd av att man ifrågasätter alla beslut man någonsin tagit. Vissa kanske träffar ett ex, säger mindre bra saker till ett framtida ex, sover på en adress man inte är folkbokförd på och hela den biten. På juldagen råder lite undantagstillstånd och naturlagarna får löpa mer fritt jämfört med en vanlig fredag. Det är väl därför det brukar bli roligt, för alla uppskattar vi väl lite kaos då och då.

Så snöra på er lackskorna, välj den fina men varma jackan och ta med en spade ifall ni måste göra en bivack. Vart man tänker gå spelar ingen roll för biljetterna är alltid slut ändå. Det brukar lösa sig på något vis.

Glöm inte det öppna sinnet för det kommer behövas – få saker är så tragiskt och vackert på samma gång som utgången på juldagen. Skit i att det blir en lång nostalgitripp för det behöver vi då och då. Har vi tur träffar vi någon som vi kanske nästan kände för tio år sedan. På juldagen, halv tre, älskar vi varandra.

Mer läsning

Annons