Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pakistans regering attackeras efter friande våldtäktsdom

Pakistans främsta människorättsorganisation gick till angrepp mot regeringen på fredagen sedan fem män dömda för gängvåldtäkt friats från brottet.

Annons
"Frikännandet belyser några av anledningarna till de ständigt växande antalen brott mot kvinnor", sade Pakistans människorättskommission (HRCP) i ett uttalande.
Dagen innan upphävde en domstol i staden Multan en dödsdom från 2002 mot sex män som gruppvåldtog en kvinna på order av ett byråd. En av dem fick sitt straff omvandlat till livstids fängelse resten gick fria.
Kommissionen sade att offret, nu 30-åriga Mukhtaran Mai, fick betala ett personligt pris för att staten inte lyckas upprätthålla rättssäkerheten i landet.

"Chockad"
"Statens observationer. . . om brister i polisutredningen och otillräckliga bevis mot de anklagade avslöjar avsaknaden av verklig vilja från myndigheternas sida att driva fall som rör brott mot kvinnor, särskilt de fattiga på landsbygden", sade organisationen.
Shehnaz Bukhari, chef för Progressiva kvinnors organisation i Islamabad och mottagare av ett amerikanskt civilkuragepris, sade att hon är chockad över domslutet.
 Sådana domar kommer bara att uppmuntra vårt mansdominerade samhälle att exploatera kvinnor, sade hon till AFP.
Upp emot 70 aktivister demonstrerade mot domen i Multan på fredagen.
Mukhtaran Mai har sagt att hon ska överklaga domen. Den 22 juni 2002 blev hon våldtagen av fyra män inför andra människor i byn Meerwala i provinsen Punjab. Gruppvåldtäkten var utdömd av ett byråd, panchayat, som straff för en förseelse som hennes då tolvårige bror anklagats för. Efter misshandeln tvingades Mai gå hem halvnaken inför hundratals människor.

Internationella protester
Det brutala övergreppet, som visade vilka risker kvinnor löper på landsbygden i ett mansstyrt samhälle, chockade landet och väckte upprörda protester runtom i världen.
Efter misshandeln började Mukhtaran Mai arbeta för att förbättra kvinnans ställning i Pakistan, där bara 22 procent av kvinnorna kan läsa, och de pengar hon fått i skadestånd gav hon till hemdistriktets första skolor för flickor.

Mer läsning

Annons