Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pakistansk gruppvåldtäkt till HD

Fem av Mukhtaran Mais sex våldtäktsmän friades i mars. Själv har hon tidvis hållits i husarrest. Fallet som skakat Pakistan nådde på måndagen Högsta domstolen.

Annons
De fem åtalade männen misstänks ha våldtagit 33-åriga Mai i byn Meerwala i provinsen Punjab för tre år sedan på uppdrag av ett byråd. Våldtäkten var en bestraffning för att hennes bror, som då var tolv år, påståtts ha haft en relation med en kvinna från en rivaliserande klan.
Männen dömdes först till döden i en antiterrordomstol i en rättegång som är att betrakta som ovanlig: de flesta kvinnor som utsätts för sexuella övergrepp vågar aldrig vittna.
Hedersrelaterat våld mot kvinnor är däremot inte ovanligt. Enligt organisationen Human Rights Watch har människorättsgrupper dokumenterat "ett ändlöst antal fall där andra hamnat i liknande situationer, utan förhoppning om att rättvisa ska skipas".

Fem friades
I mars i år friades fem av männen i en högre domstol i Lahore, och Pakistans rättssystem fördömdes ljudligt både på hemmaplan och utomlands.
När fallet togs upp i HD på måndagen blev det endast en 45-minuterssession innan förhandlingen sköts upp till tisdagen. Rättegången väntas ta flera veckor.
 Jag har stora förhoppningar. Jag hoppas att den ursprungliga domen kommer att godkännas och att de som attackerade mig straffas, sade Mai till AFP.
Också hennes försvarsadvokat var vid gott mod:
 Vi har starka bevis. . . Vi vill att Högsta domstolen ska granska dem och fatta ett beslut, sade Aitzaz Ahsan utanför rättssalen.

Reseförbud
President Pervez Musharraf har anklagats för att ha förbjudit Mai att resa till en kvinnorättskonferens i USA tidigare denna månad. Han befarade att ett sådant besök skulle kunna skada Pakistans image. Men att belägga henne med reseförbud hindrade inte negativ publicitet: sedan USA och MR-grupper kritiserat beslutet lyftes reserestriktionerna och på måndagen återfick hon omsider också sitt beslagtagna pass.
Det internationellt omskrivna målet har riktat strålkastarljuset på kvinnors situation i Pakistan och det tvehövdade rättssystemet, där traditionella råd, jirga, tillåts agera domstolar vid sidan av det officiella, men många gånger tröga och ineffektiva domstolsväsendet.
Mukhtaran Mai arbetar sedan gruppvåldtäkten för förbättrad skolgång för flickor i sitt hemland där 72 procent av kvinnorna är analfabeter. Med pengar hon fick som ersättning efter brottet har hon byggt de första skolorna för flickor i sitt distrikt.

Mer läsning

Annons