Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påskvädret talar för god trafikhelg

Påskhelgen är mycket olycksdrabbad i trafiken.
Men i år talar i alla fall vädret för färre olyckor.

Annons
Vägverket räknar med att bara norra halvan av landet kan få besvärligt väglag under påskhelgen. Men det är mest natt och tidig morgon trafikanterna bör se upp extra.
 Risken är att smältvatten rinner ner på vägarna när temperaturen stiger på dagen. När det sedan blir kallare på natten fryser vattnet och det blir halt, säger Niklas Åberg, trafikinformatör på Vägverkets region mitt, till TT.
Påsken är, efter julnyår, mest olycksdrabbad. I fjol omkom tolv personer i påsktrafiken, varav sju i två olyckor utanför Jönköping på påskdagen. I snitt har 7,9 personer omkommit 19992004.
I Vägverkets region mitt finns stora semestermål som Sälen samt i Härjedals- och Jämtlandsfjällen.
 Det är väldigt mycket trafik dit under påskhelgen. Många kör också hyrbilar som man är ovana vid och ofta är folk stressade och kör för fort, säger Lennart Helsing, informationschef på Vägverkets region mitt, till TT.
Han påpekar också att vägarna går genom områden där höjdskillnader kan förändra väglaget ganska snabbt.
Annars talar väderprognoserna för att påsktrafiken inte ska bli lika svart som i fjol. I princip väntas uppehåll i hela landet, och temperaturer på mellan noll och tio plusgrader.
 Det kan komma in något lite regn över Skåne och Halland på påskafton, men vi tror inte att det kommer att gå längre norrut, säger Håkan Hultberg, jourhavande meteorolog, till TT på skärtorsdagen.
Han säger att regnmängden kan bli någon millimeter. Lika mycket kan komma i norra Norrland, men i form av snö.

Mer läsning

Annons