Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påven delegerar saligförklaring

Annons
Påven Benedictus XVI lät på lördagen en av sina kardinaler ta hand om saligförklaringen av två nunnor. Han bröt på två punkter mot den vana som föregångaren Johannes Paulus II etablerade. Denne lockade ofta stora massor när han själv förrättade saligförklaringarna ute på Petersplatsen.
Benedictus gav order om att ceremonin skulle ske inne i Peterskyrkan, vilket begränsade allmänhetens möjlighet att delta.
Sedan han valdes den 19 april har Benedictus återupplivat flera gamla traditioner, vilket antyder att han inte har för avsikt att bli en lika banbrytande påve som Johannes Paulus.
De som saligförklarades på lördagen var moder Marianne Cope, tysk-amerikansk nunna som arbetade bland leprasjuka på Hawaii decennierna runt förra sekelskiftet, samt moder Ascensione Nicol Gesu, spansk nunna som grundade en religiös orden i Peru på 1910-talet.
Saligförklaring är första steget på väg mot helgonförklaring. För salighet krävs att personen ska ha utfört ett mirakel, för helgonförklaring krävs ytterligare ett.

Mer läsning

Annons