Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer i Timrå fick dryfta sjukhusfrågor med ansvarig politiker

/
  • Landstingspolitikern Benny Eriksson (s) träffade pensionärer på hemmaplan när han besökte anhörigcenter i Timrå. På höger sida sitter Emmy Forslund, en av flera som besökte mötet.

Timrå kommun var på väg att lägga ner ungdomsmottagningen och hänvisa sökande till Sundsvall. Efter diskussioner med landstinget behöll Timrå sin ungdomsmottagning.

Annons
Det berättade landstingspolitikern Benny Eriksson (s) när han under onsdagen träffade pensionärer i Timrå. Samtidigt betonade han att landstinget och kommunerna måste samarbete bättre i framtiden.
Att ungdomsmottaningen blev kvar berodde enligt Benny Eriksson på att det fanns en dialog mellan kommunen och landstinget.
Det får inte vara så att kommunen säger att det ska landstinget sköta eller att landstinget säger att det är kommunens ansvar, när någon söker hjälp, sade han.
Därför träffas nu länets kommuner och landstinget regelbundet för att hitta lösningar och samarbetsformer i olika frågor som rör patienter.
Patienten ska inte behöva tänka på vem som är huvudman utan ska få den hjälp som behövs.
Det var många pensionärer som tagit chansen att komma för att träffa Benny Eriksson när han gästade anhörigcenter, strax efter lunch. Under cirka två timmar pågick mötet där besökarna fick chansen att ge egna exempel på hur vården fungerar och ställa frågor.
Frågor som var återkommande under träffen gällde remisser och vårdgarantin. Det kom upp exempel på personer som fått vänta 15 månader för ett besök till ortopeden.
Benny Eriksson förklarade att det ska ingen patient behöva acceptera.
Klarar inte ortopeden i Sundsvall ta mot inom 90 dagar efter att man fått remissen ska sjukhuset erbjuda patienten att åka till ett annat sjukhus, förklarade Benny Eriksson.
Han betonade dock att det i första hand gällde något annat sjukhus i Västernorrland. Och skulle patienten inte få den hjälpen uppmanade landstingspolitikerna att det går att få hjälp hos patientnämnden i Härnösand.
En del av besökarna tyckte att distriktsläkare skulle kunna skriva remisser direkt till Umeå. Det ansåg däremot inte Benny Eriksson som menade att det skulle bli ohållbart, framförallt ekonomiskt.
Först måste remissen gå till specialister inom vårt sjukvårdsområde.
När det gällde landstingets ekonomi ser den i dagsläget ljus ut. Det mesta tyder på ett överskott, som pekar mot 80 miljoner kronor.
Vi behöver överskott för att kunna investera och just nu planerar vi för att köpa in en ny stråkanon till S

Mer läsning

Annons