Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärerna dåligt representerade i riksdagen

Flertalet av de socialdemokratiska pensionärerna vill inte fortsätta i riksdagen efter valet 2006 medan de borgerliga tycks mer intresserade, visar en rundringning som TT gjort.
Antalet pensionärer som sitter kvar kan bli större efter valet 2006 än efter valet 2002.

Annons
Politikerna talar allt oftare om att svenskarna måste gå i pension senare om ekonomin ska vara stabil i framtiden.
I riksdagen finns ingen åldersgräns. Trots det är det en minoritet av de ledamöter som är eller blir pensionärer under valåret 2006, och som bestämt sig, som vill fortsätta efter valet. Fem vill fortsätta och nio sluta medan tolv inte har bestämt sig.
Marianne Ytterberg (s) hör till gruppen som inte vill fortsätta. Hon har suttit i tolv år, blir pensionär under valåret och tycker att riksdagsarbetet tar för mycket tid mer än en heltid:
 Jag anser att efter 60 år bör du har rätt att gå ner till heltid. Det är för mycket och jag vill inte falla död ner.

Ångström ångar på
Yvonne Ångström (fp) som blir pensionär redan i år vill fortsätta trots åtta år i riksdagen om väljarna och partimedlemmarna vill det.
 Jag är frisk och tycker att det är roligt. Nästan 20 procent är 65 år och det är ett skäl för att det ska finnas några över 65 år i riksdagen också, säger Ångström.
Av socialdemokraterna vill fem sluta vid valet medan tre ännu inte har bestämt sig. Flera av dem som slutar har slitit länge.
 Jag har hållit på med politik på heltid i 33 år, först som kommunalråd och sedan som riksdagsledamot i drygt 20 år, säger Göran Magnusson (s).
Men han håller förstås med om att de äldre behöver representeras i riksdagen.
 Men de behöver inte nödvändigtvis representeras av personer som suttit länge. Det går att nyrekrytera äldre, fortsätter han.

Inte representativt
Pensionärsorganisationer har klagat på att riksdagen inte är representativ. Efter valet 2002 kom fem pensionärer in i riksdagen, vilket kan jämföras med elva stycken efter valet 1998.
 Äldregruppen borde vara bättre representerad i riksdagen, när nu många frågor kommer att handla om de äldres situation, säger Carl-Erik Skårman (m), som är osäker på om han ska fortsätta.
Möjligen kan representativiteten bli bättre efter nästa val eftersom åtminstone 5 av dagens 27 pensionärer vill stanna liksom säkerligen några av de osäkra.

Äldre behövs
Av de fem är tre folkpartister, en moderat och en miljöpartist.
 Jag är pigg för min ålder och tycker att de som är över 65 år är underrepresenterade, säger Leif Björnlod (mp).
Flera av riksdagens pensionärer reagerar mot allt tal om behovet av unga och kvinnor i politiken. Det har varit nödvändigt, men de äldre har kommit på undantag, menar exempelvis Alf Svensson (kd) som ännu inte bestämt sig för egen del. Han får medhåll av sin partiledare Göran Hägglund:
 Vi har glömt bort att ha en riksdag som också speglar de äldres erfarenheter. Orkar man och känner sig motiverad ska man fortsätta. Det gäller naturligtvis också Alf Svensson.

Mer läsning

Annons