Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petflaska orsakade giftigt läckage

/
  • Lena Forsström, miljöansvarig på Reko, följde spolningarna av rören på plats. Tyvärr blev det inte så lyckosamt som man hoppats.
  • Inte ens med hjälp av en effektiv högtrycksspolning kunde petflaskan och övrigt skräp avlägsnas i går.

Giftigt lakvatten har läckt ut från Blåbergstippen. Som mest kan det röra sig om drygt sex miljoner liter av den starkt förorenade vätskan som spridit sig i bäcksystemet.

Annons
Det var i förrgår som upptäckten gjordes att en kontrollbrunn bräddade och lakvattnet flödade över. Lakvattnet innehåller tungmetaller och fosfor men framför allt är det mängden ammonium som kan ge en direkt miljöpåverkan. Hans-Erik Olsson, chef på Reko, ser allvarligt på det inträffade.
Självklart är det allvarligt. Det är beklagligt och det som hänt ska utredas. Ammonium är inte bra för fisklivet i så här starka koncentrationer.
Bonden Per-Olof Persson kontaktades av miljökontoret och uppmanades att stängsla mot Tövabäcken för att inte riskera djurens hälsa. Han är härdad efter många års kamp för att få stopp på utsläpp därifrån.
Hela 1970-talet såg det ut och luktade som fan och skummade, men på kommunen sa de då att det inte var något fel på vattnet.
Han och en kompis drev ändå kravet på att lakvattnet skulle tas om hand ända till Regeringsrätten. De fick rätt och det transporteras nu i ledningar till Tivoliverket. Men bräddningar vid brunnar har fortsatt vara ett problem, om än inte lika omfattande.
Ledningen, som går från Blåbergstippen och vidare ner till E14 och det kommunala avloppsnätet, stängdes omedelbart efter upptäckten. Hur länge läckaget pågått är oklart. Senaste kontrollen gjordes i slutet av augusti, sedan dess har 6 500 kubikmeter lakvatten runnit från tippen.
Vi tror inte att det kan röra sig om så mycket som läckt ut. Området kring brunnen som bräddade är inte så sankt, säger bolaget miljöansvariga, Lena Forsström.
Men i Blåbergsbäcken låg lakvattenpölarna kvar i går.
Orsaken till bräddningen väckte förvåning och frågetecken. Ett brunnslock var borttaget och inget arbete har gjorts inom bolaget som kräver den typen av åtgärd.
Det visade sig vid högtrycksspolning att det var en större petflaska och frigolit som orsakat stoppet och med största sannolikhet kommit ned i ledningen genom den öppna brunnen. Trots att det högtrycksspolades mellan fyra brunnar lyckades man inte få upp materialet, men det slogs sönder. Filmning av ledningen ska göras i dag för att lokalisera resterna.

Mer läsning

Annons