Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planer på ett kvinnoparti skrämmer socialdemokraterna

Statsminister Göran Persson varnar för första gången för att ett kvinnoparti kan bli "ett väldigt hot" mot socialdemokratins maktinnehav.
Som motmedel lanserade partisekreteraren Marita Ulvskog och LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin det nya nätverk Feministas vid en pressträff på tisdagen.

Annons
Under ett besök i Malmö tog Persson upp konsekvenserna om en kvinnolista ställer upp i valet.
 Den skulle underminera förutsättningarna för både miljöpartiet och vänsterpartiet att komma in i riksdagen, sade Persson, som också medgav att den skulle ha kapacitet att dra röster från socialdemokratin.
Resultatet skulle bli en borgerlig regering som skulle driva en politik "stick i stäv mot vad man vill inom ett feministparti", sade han.

Splittrar röster
Därför vill han driva en politik som gynnar de många underbetalda kvinnorna inom kommuner och landsting, vilket i sin tur kan resultera i att skatterna måste justeras uppåt.
Ulvskog och Lundby-Wedin ser liknande risker med ett kvinnoparti, som splittrar rösterna på vänsterkanten.
Ulvskogs svar är ett eget nätverk, vid sidan av partiets Kvinnoförbund och nätverket Avantgarde.
Både Ulvskog och Lundby-Wedin sitter med i partiets högsta ledning, det verkställande utskottet, men lovar nu att "formulera tuffa krav" mot riksdag, regering, organisationer och arbetsgivare.
Lundby-Wedin lyfte bland annat fram rätten till heltid. Ett beslut om detta fattades vid s-kongressen 2001. Så småningom tillsattes en utredare, som skulle ha varit klar i maj men som nu fått förlängd tid till i höst. Lundby-Wedin hade ingen förklaring till varför det dröjt så länge.

Ingen bromskloss
Båda förnekar att Persson är en bromskloss i det feministiska arbetet och säger att han hör "till gruppen goda män som vill men inte riktigt vet hur man ska göra".
Vänsterpartiet och miljöpartiet vill inte likt Persson se ett kvinnoparti som ett hot.
 Det är fel perspektiv. Diskussionen har varit bra och lyft frågor som vi andra partier inte lyckats hantera, säger mp:s språkrör Peter Eriksson.
 Om väljarna är beredda att rösta på ett kvinnoparti så behövs det.
 Det är fel attityd, säger v-ledaren Lars Ohly. I stället måste vi motverka mäns våld mot kvinnor, sexhandel och ojämlika löner.
Det var inte bara partierna i vänsterblocket som var i farten på den internationella kvinnodagen. Kristdemokraternas vice ordförande Maria Larsson vände sig emot att jämställdhet ses som en vänsterfråga. Tillsammans med andra kvinnor, bland annat läkaren och krönikören Christina Doctare och Timbros Cecilia Stegö Chilò, har hon skapat en kvinnoblogg, där utgångspunkten för debatten är att vi är olika men lika mycket värda. De anser att vänstern fördröjer utvecklingen mot ett mer jämställt Sverige.

Mer läsning

Annons