Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planerna på nationellt sjukvårdsparti stärkta

Ett steg närmare har tagits mot att bilda ett sjukvårdsparti som ska ställa upp i riksdagsvalet 2006.

Annons
Vid ett möte i Härnösand på lördagen beslutade de nio regionala partierna i Sveriges sjukvårdspartiers intresseförening att gå vidare med planerna på att bilda ett nationellt parti. Ett förslag till partiprogram ska vara klart i slutet av maj och efter remissrunda bland medlemmarna kan partiet bildas i oktober.
Kenneth Backgård, kommunalråd i Boden, omvaldes som ordförande i intresseföreningen och är "inte negativ" till att ställa upp som partiledare.
Hälso- och sjukvården blir självklart partiets viktigaste profilfråga, men politiken ska breddas.

Lika värdegrund
 Vi måste ta ställning till alla frågor som hanteras i riksdagen. Värdegrunden hos de olika sjukvårdspartierna är väldigt lika, säger Kenneth Backgård.
Han vill inte placera in partiet på höger-vänsterskalan och binder sig inte i dag för att stödja ett visst regeringsalternativ. Sjukvårdspartierna förordar varken höjning eller sänkning av skattenivån.
TT: Hur ska vården då få mer resurser?
 Det finns en stor utvecklingspotential inom vården. Vi vill stoppa den stora strukturförändring som sker i dag. Syftet sägs vara att effektivisera men vi har inte sett att det har sparat stora pengar hittills.
Konkurrensen lär bli hård i riksdagsvalet 2006 med ytterligare ett eller två nya partier. Kenneth Backgård pekar på att sjukvårdspartier funnits i vissa landsting sedan 1994.
 Vi har en väloljad organisation med god ekonomi. Det ger oss fördelar jämfört med helt nya partier.

"Allvarlig satsning"
TT: Ärligt talat, tror ni verkligen att ni kan komma in i riksdagen eller är ert syfte att sätta press på de etablerade partierna i sjukvårdsfrågorna?
  Visst är det bra om den effekten uppstår. Vi har diskuterat om vi bara ska skrämmas men bestämt oss för att göra allvar av satsningen.
Intresseföreningen består i dag av sjukvårdspartier från Skåne, Västra Götaland, Östergötland, Västmanland, Uppland, Gävleborg, Västernorrland och Norrbotten. Ansökningar från nya partier i Dalarna och Stockholm hanteras vid helgens möte. Etablering i storstadsområdena blir ett av de viktigaste stegen i lanseringen av partiet på nationell nivå.

Mer läsning

Annons