Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen: Göm allt guld

/
  • När Stig Sandqvist, 67, kom hem efter att ha varit borta bara några timmar var huset på Bergsstigen länsat på värdesaker.
  • Värst är förlusten av allt arvegods, konstaterar Stig Sandqvist. Det går inte att ersätta.

Ytterligare tre villainbrott ägde rum på torsdagen. Totalt har ett 40-tal inbrott skett i länet under den senaste veckan. Nu efterlyser polisen vittnen och uppmanar allmänheten att gömma undan allt guld.
– Så länge den här inbrottsvågen pågår är det lika bra att ta det säkra före det osäkra, säger Jörgen Bladin, förundersökningsledare.

Annons

Polisens tekniker jobbade under fredagen med att säkerställa eventuella spår efter inbrotten i Kramfors och Härnösand i torsdags.

Stig Sandqvist, 67, på Bergsstigen i Härnösand är en av många villaägare som drabbats den senaste veckan. Han hade bara varit borta tre timmar när han kom hem till ett hus i kaos vid 22-tiden på torsdagskvällen.

Dagen efter är han fortfarande tagen av det som hänt och har svårt att hålla gråten borta när han ska berätta om känslorna efter att okända varit inne och rotat i huset bland hans saker. Natten har varit sömlös.

– Jag sov med en bandyklubba vid huvudkudden om de skulle komma tillbaka, säger han.

Gradvis gick det upp för Stig vad som saknades i bostaden, alla smycken och guldföremål var borta.

– Allt var en enda röra när jag kom hem. Jag fick en chock när jag kom in i huset. Känslan är obeskrivlig. Ilska, frustration, sorg. Ja, det kommer att ta tid att bearbeta detta. De har varit i varenda låda och skåp. Jag funderade faktiskt på att gömma allt av värde när jag läste om inbrotten, men det blev aldrig av.

Extra svår är förlusten av allt arvegods, suckar Stig. Smycken som föräldrarna lämnat efter sig.

– Allt annat går att ersätta, men inte saker som har ett stort affektionsvärde. Det smärtar extra mycket, konstaterar han.

Grannen Kent Wallin märkte inget konstigt trots att familjen var hemma hela kvällen.

– Det är olustigt det som skett. Här har vi varit förskonade från brott. Men nu är tryggheten borta och man håller extra koll på grejorna, säger han.

Eftersom det inte handlar om så stora avstånd mellan stölderna misstänker man att det finns ett samband.

– Vi uppmanar folk att ha koll på sina grejer, göm undan allt som är av värde så länge de här stölderna pågår. Guld, smycken och andra värdesaker får inte utgöra ett lockbete. Ja, det är kanske lika bra att tänka som en tjuv helt enkelt, säger Jörgen Bladin.

Mer läsning