Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen har fått in flera tips om mordbrand i Gävle

Polisen jagar en mordbrännare som kan ha lämnat spår efter sig i branden som förstörde ett anrikt hotell i Gävle.
På onsdagen fanns ingen misstänkt, men polisen har fått in flera tips.

Annons
Släckningsarbetet var under onsdagseftermiddagen på väg att avslutas. Polisens tekniker hade dock ännu inte kunnat undersöka den plats i restaurangdelen där spår efter en lättantändlig vätska påträffats.
 Det är för stor rasrisk för att man ska kunna gå in. Endera får man riva eller staga upp området, säger Rolf Gustafsson, presstalesman vid Gävleborgspolisen.
Redan före den stora eldsvådan fann polisen spår efter en anlagd brand på samma plats ett dygn tidigare. I båda fallen har branden startat i restaurang CH som ligger i anslutning till hotellet Scandic Grand Central i centrala Gävle.
 Den första branden är uppenbart anlagd med fyra brandhärdar inne i nattklubbsdelen. Där finns spår av att man använt en lättantändlig vätska, säger kommissarie Maria Palmaeus vid Gävlepolisen till TT.

Alla gäster ska höras
Tjugo kriminalpoliser och fyra tekniker arbetar med utredningen. Brottsmisstanken rubriceras till grov mordbrand.
Förhör hålls med samtliga 146 hotellgäster plus personal, närboende och andra som kan ha iakttagit något.
 Vi jobbar vidare med detta, det är dörrknackning kan man säga, säger spaningsledaren Torbjörn Säfström vid Gävleborgspolisen till TT vid 16.30-tiden.
Utredarna har börjat se närmare på tips som kommit in, enligt Säfström, som efterlyser fler tips från allmänheten.
Medieuppgifter har gjort gällande att branden kan ha anlagts av företrädare för organiserad brottslighet som hämnd för att nattklubben inte betalat för beskyddarverksamhet.
 Några sådana uppgifter finns inte i dag. Men vi gör ju en utredning och så får den visa vad vi kan hitta, säger Torbjörn Säfström.

Ännu ingen misstänkt
Tekniska fynd har skickats till Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping för analys. På onsdagen fanns dock ingen misstänkt. Polisen hade heller inga uppgifter om hot mot hotellet eller restaurangen.
Ungefär samtidigt som ett automatiskt brandlarm utlöstes strax efter klockan ett natten till tisdagen utlöstes ett inbrottslarm, enligt polisen. Larmen anses viktiga för utredningen.
Branden, som alltså bröt ut på natten till tisdagen, är en av de mest omfattande som drabbat Gävle i modern tid.
Alla 146 gäster som bodde på hotellet när branden startade kunde evakueras. Nio uppsökte Gävle sjukhus för rökskador. En av dem låg kvar för observation natten till onsdagen.
Det anrika hotellet i Gävle, tidigare känt som Centrala Hotellet, med 220 rum, är ett av hotellkedjan Scandics större hotell i landet.

Mer läsning

Annons