Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen utreder urspårat judoläger

Ett sommarläger för barn i judoklubben IK Södra spårade ur. Barn i åldern 11—15 år besköts med paintballgevär och grävdes ned i marken.
Polisen har inlett en förundersökning och klubbens styrelse har beslutat att avgå.

Annons
Årets upplaga av IK Södras så kallade dödskalleläger för barn i åldern 1115 år söder om Stockholm spårade ur ordentligt. Enligt klubbordföranden Nicklas Mattsson ägde de mest upprörande händelserna rum under en så kallad nattrunda ute i skogen, natten till i fredags.
 De skulle göra en tävling mitt i natten med skräckinslag. Det var det som gick fel. Idén var dålig redan från början, säger Mattsson till TT.

Grävdes ner
Flera barn grävdes ner i sanden så att bara huvudet stack upp och lämnades så i upp till två timmar, bakbundna. Enligt uppgifter till Dagens Nyheter ska lägerledarna därefter ha hällt bensin på marken och tänt på så att det brann endast någon meter från de nedgrävda barnen.
Dessutom sköt en av lägerledarna på oskyddade barn med ett paintballgevär, medan ett annat barn hetsades att dricka ett glas vatten med en fästing i.
 Inget av barnen hade skydd på kroppen eller mask för ansiktet, säger en förälder till ett av barnen till Dagens Nyheter.

Ledare avstängd
 Paintballgeväret gör ju att det blir fullständig katastrof. Vi är förkrossade i styrelsen att det här har hänt. Vi har haft judoläger i 20 år och det har aldrig hänt något liknande, säger Mattsson till TT.
På ett styrelsemöte i lördags stängdes den ledare som besköt barnen med paintballgeväret av.
 Dessutom har han på egen begäran avsagt sig sin träningstid, tillägger Mattsson, som enligt egen uppgift ringt runt till föräldrar till alla barn på det berörda lägret.
 Jag har fått otroligt översvallande reaktioner från i princip alla. De litar på att klubben kommer fixa det här, men de är upprörda över att det kunde hända, säger han.
Hela styrelsen har också beslutat att avgå, enligt ett meddelande på klubbens hemsida. På torsdagskvällen hölls även ett informationsmöte för medlemmar och föräldrar.

Förundersökning
Polisen i Handen har fått två anmälningar om lägret och beslutat att inleda förundersökning.
 Det är rubriceringarna misshandel, ofredande och olaga hot, säger utredningsledaren Hans Andersson till TT på torsdagsförmiddagen.
Nu har polisen börjat kalla barn som varit med på lägret till förhör. Innan deras vittnesmål tagits upp, av specialutbildade poliser, finns ingen misstänkt och inga planer på att gripa någon. Ingen inom klubben är heller ännu kallad till förhör.
 Vem som har gjort vad har vi inte klart för oss ännu. Men att något gått snett på lägret är väl förhållandevis uppenbart, säger Hans Andersson.

Mer läsning

Annons