Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisjakt efter farlig patient på rymmen

En stor polisinsats jagade på måndagen den 33-årige dubbelmordsdömde Dariusz Ledzion, som under pistolhot mot sina vårdare och med hjälp av en ung kvinna rymde från rättspsykiatriska kliniken i Växjö.
Polisen befarar att den unga kvinnan svävar i livsfara.

Annons
 Vi betraktar henne i princip som ett brottsoffer, att det kan ha övergått i ett sådant skede, även om det varit frivilligt från hennes sida från början, säger kommissarie Leif Gustavsson till TT.
Dariusz Ledzion var strax före klockan 10 tillsammans med två vårdare på väg till en massagebehandling. Han lämnade den låsta kliniken för att gå till en annan byggnad inne på området, något som han enligt beslut och vårdplan får göra sedan två år tillbaka. Han har då vad som kallas frigång under kontrollerade former, och bevakas av två vårdare.
Efter ett toalettbesök sprang Ledzion mot en kvinna i en ljusblå Volkswagen Polo som plötsligt dykt upp. Den vårdare som sprang efter hotades vid bilen av Ledzion med pistol.

Kvinnan känd
 Vi vet inte om hon hade den med sig, eller om han haft den gömd inne på toaletten.
Vårdarna kände genast igen kvinnan som just gjort vårdpraktik på Ledzions avdelning. Praktiken hade slutat med att kliniken tog kontakt med hennes utbildare, eftersom hon ansågs olämplig och uppträtt "oprofessionellt".
Enligt Ingrid Persson, informationsansvarig vid Landstinget Kronoberg, tog kvinnan bland annat kontakt med Ledzion utanför arbetstid.
Polisen tror att han övertalat henne att hjälpa honom ut.
 Han sitter ju inte där för inte. Han kan påverka och dupera folk, det kan inte uteslutas att det är en sådan situation där flickan har fallit för honom och sedan försökt medverka till att han skulle fly, säger Leif Gustavsson.
Ledzion dömdes 1998 till livstids fängelse och utvisning för bland annat mord på en kvinna i en skönhetssalong i Stockholm. Den då 25-årige Ledzion hade enligt domen visat oerhörd grymhet vid mordet.

Rikslarm utfärdat
Han dömdes även för ytterligare ett mord, två våldtäkter och ett försök till grov våldtäkt mot ett butiksbiträde i en affär i Stockholm.
Efter resning i Högsta domstolen ändrades straffet till rättspsykiatrisk vård.
Polisen har utfärdat både rikslarm och internationell efterlysning. Misstanke finns om att han vill ta sig från Sverige.
Sjukvården beklagar det som inträffat.
 Det är sådant man inte helt kan friskriva sig från när det gäller vård, säger Ingrid Persson.
Polisen beklagar i sin tur sjukvården.
 Ibland misslyckas man, självklart, det är bara synd att man misslyckas med en sådan person som man själva från sjukvården inte bara bedömer som mycket farlig, utan också synnerligen farlig, säger Leif Gustavsson.

Mer läsning

Annons