Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polska bönder lite positivare till EU

Polska bönder var den stora problemgruppen inför EU-inträdet förra året. Nu när de fått sina subventioner har de blivit positivare till unionen.

Annons
 Jag är lite positivare till EU i dag, säger 38-årige bonden Piotr Dasiewicz i byn Goryn cirka åtta mil söder om Warszawa.
Han röstade mot EU i folkomröstningen för snart två år sedan.
Den attitydförändring han genomgått är typisk för polska bönder, säger Beata Roguska, analytiker på opinionsinstitutet CBOS.
 Bland bönderna har stödet för EU ökat stadigt. . . Det syns också i att populariteten sjunkit för Samoobrona, säger Roguska och syftar på ett populistiskt bondeparti som var emot ett EU-medlemskap.

Pengar i fickan
Skräckscenarierna som EU-motståndarna hotade med har inte blivit verklighet; det har visat sig finnas en efterfrågan på polska produkter och dessutom har en del bönder blivit övertygade först när de fått subventionerna i fickan.
 När jag ansökte om pengarna trodde jag inte riktigt att jag skulle få dem. Det var inte många som trodde på att vi verkligen skulle få subventioner från EU, säger Piotr Dasiewicz.
Under det gångna året har han köpt en ny traktor och tre mindre maskiner till sitt jordbruk. Bidragen kommer från Sapard, EU:s program för utveckling av jordbruk i de nya medlemsländerna, och täcker 50 procent av kostnaderna för inköpen.
 Utan de där 50 procenten skulle jag inte ha råd att köpa maskinerna, säger han nöjt men påpekar att subventionerna till stor del äts upp av högre priser.

Negativa letter
Prisökningar är en negativ effekt av inträdet som medborgarna i flera nya medlemsländer känt av, inte minst i Lettland där inflationen också varit hög. Matpriserna har ökat med omkring tio procent. Det har bidragit till att bara en knapp tredjedel av letterna i dag ser positivt på landets EU-medlemskap enligt en undersökning som gjorts för EU:s informationscenter. Vid folkomröstningen 2003 sade två tredjedelar ja till EU.
Ett år är kort tid och på flera håll har människor inte alls känt av medlemskapet. I Litauen till exempel har majoriteten av befolkningen inte märkt några förändringar i sina liv på grund av EU-inträdet, visar en undersökning som gjorts av marknadsinstitutet Rait.
Också många polacker i storstäderna tycks inte känna av några stora skillnader.
 Inte alls. Det enda är väl att jag inte behöver stå i kö vid gränsen när jag ska åka till Tyskland, säger Joanna, 31-årig översättare i Warszawa.

Mer läsning

Annons