Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Potatis i vatten blir rutten potatis

/
  • En del av plantorna ser ut att må bra men när Åke Vedin tar upp dem visar han att potatisarna är helt vitprickiga vilket visar på kvävningsskada.
  • —Här gick vattnet upp till knäna på mig när det var som värst. Nu har det mesta sjunkit undan men det är bara att harva bort potatisen som är satt här, säger Åke Vedin.
  • Åke Vedin är bedrövad över att stora delar av hans potatisodlingar har förstörts av regnet.
  • Jag har aldrig varit med om att det har sett ut så här tidigare. Här är bara sand så jag var säker på att vattnet skulle hinna rinna undan här, säger Åke Vedin.

Gul blast hänger slokande över vattenfyllda fåror. Nu hoppas potatisodlarna på uppehåll och värme, annars kan årets skörd gå förlorad. — Ungefär 25 ton potatis är helt förstörd, säger Åke Vedin, odlare på Björkön.

Annons
Regnet har öst ned, jorden är mättad och potatisodlarnas plantor har stått i vatten.
Plantorna klarar att stå i vatten under två eller tre dygn men om det blir längre tid kvävs potatisen och ruttnar, säger Åke Vedin.
Förr var han en storodlare men efter flera år med dåliga skördar drog han ned på verksamheten.
Nu odlar jag bara på 4,72 hektar. Av vad jag kan se hittills har potatisen på en hektar blivit förstörd, säger Åke Vedin.
Men än finns det hopp.
Nu tar jag bara upp en del färskpotatis och om det bara får vara uppehåll så kan en del av plantorna återhämta sig ganska fort. Vi behöver uppehåll och vind så marken torkar och värme så att potatisen kan växa, säger Åke Vedin.
Annars finns det risk att potatisplantorna drabbas av bladmögel eller att potatisarna är så fuktiga att de ruttnar ett par dagar efter att de tagits upp.
Det har inte sett så farligt ut när det gäller bladmögel än så länge, säger Bengt Granqvist, potatisodlare i Kvarsätt.
Han berättar att det beror mycket på vilken jord potatisen är satt i.
På de områden där det är tyngre jord ser det sämre ut men över lag tycker jag att det verkar ganska bra med tanke på de förhållanden som varit. Jag har aldrig satt så sent som i år så en del av potatisen är inte så stora än, säger Bengt Granqvist.
Även potatisodlaren Ulf Pettersson i Skottsund har varit bekymrad över det myckna regnandet i sommar.
Vissa bitar regnar bort, ungefär 10-15 procent av vad jag sett hittills. Men blir det fint väder nu så går det nog bra.
Han har börjat ta upp en del färskpotatis men menar att det är svårt att avgöra hur stora skador regnet åstadkommit redan nu.
Egentligen vet man inget förens man har potatisen i källaren men än ser det hoppfullt ut, säger Ulf Pettersson.

Mer läsning

Annons