Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester mot försäljning av stiftsgård

/

Medelpads konfirmander har i många år haft konfirmationsläger i fjällen, närmare bestämt i Edsåsens stiftsgård i Åre. Nu är gården ute till försäljning och flera präster är mycket kritiska till beslutet. Något som fått stiftet att backa ett steg och låta årets konfirmander ha sina läger som planerat.

Annons
Stiftsstyrelsen beslutade på tisdagen att den kommande säsongen är räddad vad gäller konfirmationsläger. En eventuell köpare får upplåta gården under vårvintern och skidsäsongen, alternativt träder köpet inte i kraft förrän efter april, säger biskopen Tony Guldbrandzén. Men tidigare beslut om att gården stängs den sista november står fast, med undantag av redan inbokade konfirmationsläger.
Det är bra att de kan ändra sig, säger Stefan Nilsson, kyrkoherde i Sundsvalls GA-församling. Men jag är fortfarande väldigt kritisk till försäljningen av gården, det är fel beslut.
Biskop Guldbrandzén motiverar försäljningen så att det ekonomiska överskott som skapas när stiftsgården säljs kommer att gå direkt till konfirmanderna i stiftet. Det rör sig om 800.000 kronor per år som fördelas och ska komma alla församlingar till godo. Hittills har det främst varit församlingarna i Medelpad och Jämtland som utnyttjat gården i Edsåsen.
Det är inte riktigt sant, säger Stefan Nilsson. Visst är det främst Medelpads församlingar som använt gården, men det bor också flest människor här. Det är också flera församlingar i Jämtland som har sina konfirmationsläger i Edsåsen.
Gunnar Oreland i Tuna församling protesterar också mot beslutet att sälja. Senast i söndags hade han informationsmöte till konfirmandernas föräldrar och än verkar inte sista ordet sagt i frågan.
Jag är nöjd med beslutet att gården ska få nyttjas för årets konfirmander, men inte i övrigt. 800.000 räcker inte särskilt långt, vi har hittills lagt 100.000 kronor om året på konfirmationslägren, så hur 800.000 ska räcka till hela stiftet har jag svårt att se.
Stiftsgården är ändamålsenlig, vi vill inte tränga ihop våra konfirmander med en massa turister på hotell, de behöver den här lugna fina miljön.
Också Stefan Nilsson betonar vikten av att ha ett ställe som är till för ungdomarna enkom, och menar att en försäljning försvårar arbetet i församlingarna.
Oreland tänker inte kasta in handduken än - även om försäljningsbeslutet fattades redan i maj.
Det kan tänkas att vi kommunicerat för lite i de församlingar som använder gården, säger han. Kanske finns en möjlighet att vi i Medelpad kan gå ihop och lösa problemet.
Det låter intressant, säger Stefan Nilsson. Jag kan mycket väl tänka mig att träffa de andra i Medelpad och diskutera frågan.

Mer läsning

Annons