Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester mot ny farled söder om Indien

Indisk polis grep på lördagen omkring 600 människor som protesterade mot planerna på att öppna en ny farled för tung fartygstrafik genom öarna mellan Indien och Sri Lanka.

Annons
Indiens premiärminister Manmohan Singh kom på lördagen till staden Madurai för att lägga grundstenen till det kontor varifrån det så kallade Sethusamudran Ship Channel-projektet ska administreras.
Idén att gräva en farled genom ökedjan Adam's Bridge mellan Indien och Sri Lanka väcktes av en brittisk marinofficer redan 1860, ungefär samtidigt som arbetet på Suezkanalen började. Men inte förrän i år har planerna blivit verklighet.
Projektet beräknas kosta motsvarande minst 4,4 miljarder kronor, men å andra sidan kommer fartyg i trafik mellan Indiens väst- och östkust att spara mer än 30 timmars seglingstid på att inte behöva ta omvägen runt hela Sri Lanka.
I dag är vattnet genom Adam's Bridge så grunt och fyllt med skär och rev att det inte är navigerbart. När farleden har öppnats beräknas bränslekostnaderna minska med i genomsnitt 15 00020 000 kronor per fartyg, skriver tidningen The Hindu.
Regeringen hoppas att den nya farleden ska innebära en besparing på 400 miljoner kronor om året när trafiken kommit igång 2008.
Men miljöaktivister är upprörda. De befarar att muddringsarbetet och fartygstrafiken kommer att vålla stora skador på havsmiljön och beröva tusentals fiskare deras levebröd.

Mer läsning

Annons