Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester mot ny guldgruva i Västerbotten

Markägare protesterar mot en ny guldgruva i västerbottniska Fäboliden, men kommunalrådet Lilly Bäcklund (s) i Lycksele är inte orolig.

Annons
 Kunde vi klara guldgruvan i Svartliden som gick en betydligt tuffare match miljömässigt så ska vi kunna klara det här.
Guldgruvan i Fäboliden utanför Lycksele beräknas ge 250 nya jobb. Men markägare vill stoppa den planerade gruvbrytningen i byn.
 Dagbrottet kommer att göra om vår by till ett enda stort gruvhål, säger ordföranden i Fäbolidens viltvårdsområde Rolf Eriksson till Västerbottens-Kuriren.
58 ton guld är lokaliserat. Gruvbolaget Lappland goldminers plan ska leda fram till en av de största industrisatsningarna i Västerbottens inland under senare år.

Viktiga jaktmarker
Markägarna är inte imponerade och har via Fäbolidens viltvårdsområde överklagat tillståndet för provbrytning till miljödomstolen.
Jaktmarkerna och byns närmiljö väger tyngre för dem som vuxit upp i Fäboliden.
I dag har byn fler markägare än bofasta bybor. För något år sedan fanns 12 mantalsskrivna i Fäboliden.
 Jag inte läst markägarnas överklagan. Jag har respekt och förståelse för den oro man känner inför ett dagbrott. Men med dagens hårda krav på miljöåtgärder så är jag ändå inte orolig för att marken inte ska bli återställd och se bra ut när brytningen är avslutad, säger Lilly Bäcklund.
Hon säger sig ha blivit uppringd av flera medborgare som oroar sig för att gruvjobben ska gå förlorade.

Brytning i Svartliden
Beräkningar gjorda vid Umeå universitet har visat att Fäboliden tillsammans med Svartlidengruvan kan skapa cirka 700 årsarbeten under åren 2003 till 2010.
Brytningen vid Dragon minings guldgruva i Svartliden har startat. Men starten satt långt inne sedan Naturvårdsverket överklagat tillståndet med hänvisning till att den sällsynta flodpärlmusslan i en närliggande bäck kunde skadas samt att den planerade dammen inte var tillräckligt säker.
TT har utan framgång sökt Lappland goldminers vd Karl-Åke Johansson för en kommentar.

Mer läsning

Annons