Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psalmsång när korsplatsen markerades

Muslimen och kommunale mätingenjören Delshad Saleh stakade i går ut platsen för där det riksuppmärksammade och 30 meter korset ska byggas på Högåsens topp i Hassela.
— Litet speciellt att jag som muslim fått äran, sade han.

Annons
Den oförbrännerlige före detta kyrkoherden Karl Åkerblom besteg toppen med en 33-årings spänst, tog säker ton och sjöng ut över Hasselabygden i Martin Luthers "Vår gud är oss en väldig borg", en psalm som många barn i den gamla tidens skola hade svårt att lära sig utantill.
Korset på Älvåsen har med ojämna mellanrum varit en följetong sedan 1986. Regeringsrätten godkände bygget 1991 men det stoppades av en folkomröstning i Hassela 1992, 75 procent var negativa.
När planerna återupptogs i fjol blev det klockrent bygglov den 7 december, ingen överklagade det.
Nu återstår en icke oväsentlig sak - finansieringen.
Bygget kostar uppskattningsvis en miljon kronor, bedömde Sundsvallsarktiken Johnny Isaksson som ställt upp ideellt för Åkerblom och de övriga i arbetsgruppen för S:t Staffans kapell.
Allt bygger på treenighet. Korstoppen och även kapellutformningen med cirka 20 kvadratemeters yta. Tre sidor, tre fönster.
Korset med dess lilla timmerkapell med uteplats uppförs cirka 450 meter över havet.
En nivå bara 50 meter lägre än Åresjön, berättade Olle Säll som tog sig uppför slalombacken med sin terränggående bil.
Gunnar Svensson från Ässjö måste omnämnas. Han har bensprotes men tog sig elegant utför branta riviner och uppför slalombackens högsta del. Det blev totalt 25 bergsklättrare till toppen från den 600 meter västerut belägna toppstugan.
Inledningsvis hade Åkerblom juridisk hjälp av den nyligen avlidne Sundsvalsadvokaten Bengt Olof Ytterbom. Dennes minne hedrades på toppen med en tyst minut.


Mer läsning

Annons