Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykädel fungerar i Timrå

Psykädelreformen fungerar i Timrå. Det visar den revisionsrapport som nyligen lagts fram. Där framgår det att kommunen har en fungerande organisation och den verksamhet som behövs.

Annons
Reformen har fått mycket kritik. Bland annat för att många människor med psykiska problem rör sig fritt utan att någon tar hand om dessa. En del våldsbrott i landet har också begåtts av människor med psykiska handikapp.
Problemen har framförallt visat sig i storstadsregioner. Men i Timrå verkar det som om myndigheterna har kontroll, enligt rapporten.
När det gäller LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) skriver revisorerna:
Det är positivt att man från både landsting och intresseorganisationerna uppger att samarbetet med kommunen fungerar bra. Representanterna för intresseorganisationerna angav även att man i stort var nöjd med kommunens insatser för de psykiskt funktionshindrade.
Det finns två intresseföreningar i Timrå för psykiskt funktionshindrade, RSMH (Riksförbundet för social och mental hälsa) och SFH (Stödföreningen för funktionshindrade).
Det var 1995 som psykädelreformen genomfördes. Enligt en inventering som gjordes fanns det då 70 personer mellan 18-64 år som hade psykiska funktionshinder. I dag finns det fler. Kommunen vet om 90 personer men tror att det också finns ett mörkertal.
En annan skillnad jämfört med 1995, är att andelen yngre ökat som visar upp ett självdestruktivt beteende. Revisorerna anser att Timrå uppmärksammat trenden och skriver:
Det är positivt att man inom verksamheten är medveten om och försöker möta de förändrade krav som uppkommit på grund av förändringen i gruppen av psykiskt funktionshandikappade.
Rapporten är gjord av KPMG Bohlins noterar efter intervjuer med personal att det finns goda möjligheter till olika utbildningar. Men tydligen inte till allt. Det finns en efterfrågan bland anställda att få en bättre kompetens i psykiatri och rehabilitering. Socialnämndens ordförande Jan Norberg (s) är nöjde över rapporten.
Vi har fått en muntlig redogörelse och det var så positivt allting och man tänkte, herregud kan vi göra något så här bra i Timrå, säger han.
Rapporten innehöll inte en enda anmärkning och Jan Norberg konstaterar att sociala under mandatperioden arbetat för att jobba bort brister som tidigare gett kritik som att det brast i dokumentationer.
För att komma som en revisorrapport tycker jag den var fantastisk positiv. Därför har jag inte i detalj gått in och tittat så mycket, det gör jag mer när det framförs kritik för att ta reda på vad vi måste åtgärda.

Mer läsning

Annons