Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykiatrin ska utvecklas genom ideell förening

/
  • Från vänster Anita Sundling och Astrid Bergman Lindström som båda jobbar på dagcenter i Timrå och är aktiva i nätverk region mitt.

På initiativ från Timrå har ett nätverk i norra Sverige startat inom verksamheter som arbetar med människor som har olika funktionshandikapp.

Annons
Efter att institutionsvården försvann inom psykiatrin har olika former av verksamheter vuxit fram, säger Astrid Bergman Lindström, som till vardags arbetar på Dagcenter i Timrå
Hon konstaterar att det inte finns någon utbildningsform i dagsläget för människor som arbetar med funktionshandikapp.
Från Timrås sida har vi drivit på och nu finns ett nätverk sedan två år från Piteå i norr till Stockholm i söder.
Nätverket är en ideell förening med 37 medlemmar som funnits under två år. Medlemsantalet hoppas man ska öka till 60 till och med nästa år.
Det här gör vi för att kunna få ett utbyte av kunskap och tankar. Dessutom kan vi ta del av aktuell forskning.
Föreningen som fått namnet Nätverk Region Nord hade en träff under förra veckan i Timrå.
Under två dagar hade vi en konferens i Bergeforsens Folkets Hus som hade lockat 47 deltagare första dagen och 80 andra dagen. Det var väldigt bra och många olika problemområden lyftes upp, säger Astrid Bergman Lindström, sekreterare i föreningen.
Nästa år kommer konferensen att arrangeras i Umeå. Hon betonar att det under senare år vuxit fram olika former inom vården.
Det sker inom den kommunala verksamheten, via stiftelser och inom kooperativ.
En annan drivfaktor för föreningen är att man upplever det svårt att få tillräckligt med resurser för att arbeta med rehabiliteringskedjorna. Och under träffarna diskuteras bland annat om det finns alternativa lösningar för framtiden.
Ett syfte är att skapa ett forum där man kan träffas och inspireras till nya tag.

Mer läsning

Annons