Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykläkare hade jour – blev tvångsvårdad för psykstörning

/
  • Bilden är en genrebild, personen på bilden är inte densamma som i artikeln.

Samtidigt som läkaren hade bakjour på den psykiatriska kliniken, körde hen av vägen med sin bil.
Polisen som kom till olyckan såg till att läkaren tvångsomhändertogs – på grund av sina psykiska problem.

Annons

Flera instanser har anmält läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, som nu har fattat beslut i ärendet. Det var i slutet av förra året som läkaren körde av vägen och polis kallades till platsen.

Under polisens kroppsbesiktning gjorde de bedömningen att läkaren behövde skickas på en läkarbedömning, vilket resulterade i att läkaren omhändertogs enligt lagen om psykisk tvångsvård. Samtidigt hade läkaren själv jour på den psykiatriska kliniken i Sundsvall.

Läkaren var satt under tvångsvård under två månader, som sedan upphörde.

Därefter har läkaren haft kontinuerlig läkarkontakt för sina psykiska problem och även återgått till sitt arbete som läkare.

När läkaren körde av vägen hade hen även dopningsmedel i sin bil, och det fanns också recept som läkaren skrivit ut till sig själv.

Nu har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd bestämt att läkaren får tre års prövotid. Under prövotiden ska läkaren följa en prövotidsplan och skicka in ett läkarintyg till Inspektionen för vård och omsorg var sjätte månad, samt även redogöra för inspektionen om hen jobbar som läkare och hur hen följer prövotidsplanen.

Om läkaren inte följer prövotidsplanen kan läkarens legitimation komma att dras in.

Mer läsning

Annons