Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda barnen: 3000 barn under fattigdomsgränsen

/

Omkring 3000 barn lever under fattigdomsgränsen i Sundsvall, Timrå och Ånge.
Det visar en rapport från Rädda barnen.
– 3000 är alldeles för många, säger ordföranden Eva Back.

Annons

Rädda barnen kartlägger varje år barnfattigdomen i alla Sveriges kommuner. Den senaste rapporten kom i december och visar att fattigdomen bland de minsta har varit ganska konstant de senaste åren.

Med barnfattigdom menar Rädda barnen ungdomar och barn mellan 0 och 17 år som bor i familjer som lever på socialbidragsnormen, eller som har inkomster som inte överstiger den. För en familj bestående av en vuxen och ett barn handlar det om en disponibel månadsinkomst på 11 986 kronor eller mindre.

I Sundsvall och Ånge lever 11,1 respektive 12,4 procent av barnen i sådan fattigdom. Det är en liten ökning, på ett tiotal barn, jämfört med året innan. I Timrå är barnfattigdomen 11,4 procent, vilket är en liten minskning sedan tidigare år.

I faktiska tal handlar det om ganska många unga som lever i ekonomisk utsatthet; totalt närmare 3000 barn och ungdomar i Sundsvall, Timrå och Ånge.

Jämför man med resten av landet är riksgenomsnittet 12 procent. I hela Sverige handlar det om 230 000 fattiga barn.

Inkomstskillnaderna är stora mellan olika delar av landet, och ibland till och med mellan olika stadsdelar. Värst i landet är Malmö kommun med 31,7 procent fattiga barn. Mest välbeställt är samtidigt Malmös grannkommun Lomma, med endast 3,6 procent fattiga.

– Det visar ju att vi bor väldigt segregerat i Sverige, säger Eva Back, ordförande för Rädda barnen i Sundsvall.

Barnfattigdomen är vanligast i vissa grupper. Utlandsfödda barn är överrepresenterade.

– Invandrade föräldrar kan ha svårt att etablera sig på arbetsmarknaden.

Ensamstående föräldrar är också överrepresenterade.

– Det visar att vi inte har tillräckliga stödsystem för ensamstående, i form av till exempel bostads- och underhållsbidrag, säger Eva Back.

Mer läsning

Annons