Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räntesänkning ännu inte utesluten

Annons
Arbetsdomstolen (AD) kan inte ta ställning till LO-fackens blockad mot det lettiska företaget Lavals skolbygge i Vaxholm. Mot LO:s vilja blir det nu EU:s domstol som får avgöra frågan.
AD konstaterar att frågan är för komplicerad för att den ska kunna avgöras utan att fråga EU:s domstol om råd. Beslutet är en seger för det lettiska företaget Laval.
Av de sju ledamöterna i AD var det bara LO:s representant som var emot beslutet.
Utlänningsnämnden kräver vägledning från regeringen om de apatiska barnen. Generaldirektör Håkan Sandesjö tycker att de riktlinjer som finns i dag är snäva. Det är svårt att dra en skiljelinje eftersom antalet barn med likartade symptom vuxit samtidigt som sjukdomsbilden är komplex.
Att ärendet nu hamnat på regeringens bord ger möjlighet att slå fast en viktig princip, säger migrationsminister Barbro Holmberg: Barn med livshotande sjukdomar ska inte avvisas från Sverige.
I väntan på beskedet stoppar Migrationsverket alla avvisningar av familjer som redan har fått ett negativt besked.
Det blir tuffa krav på landets elbolag framöver. Ett elavbrott får vara högst ett dygn och kunderna får ersättning redan efter tolv timmars strömavbrott.
Energimarknadsinspektionen lämnade på fredagen 14 krav på elbolagen till miljö- och samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin.
24-timmarskravet ska gälla från 2011 medan en snabbare och generösare ersättning utgår redan 2006. Ersättning utgår med 12,5 procent av den årliga nätavgiften vid avbrott mellan 12 och 24 timmar. Därefter dubbleras dygnsersättningen.
Lagkraven väntas träda i kraft vid årsskiftet.
Regeringen har beslutat att anställa tidigare civilministern Bo Holmberg som generaldirektör (GD).
Han blir den fjortonde GD:n i regeringskansliet de flesta är tidigare socialdemokratiska ministrar eller höga politiker.
 Vi reagerar inte så mycket när vi får höra att någon socialdemokrat, eller någon annan, återigen får en hög post, en fin titel och hög lön, säger statsvetaren Tommy Möller till TT.
Bo Holmberg får en lön på 66 000 kronor i månaden. Av de fjorton GD i regeringskansliet är två tjänstlediga. De övriga tolv har löner som totalt motsvarar 10 194 600 kronor per år från staten.
Tidigare toppolitikern i Uddevalla Helen Hagström Nordendorph (s) fälldes på fredagen i Uddevalla tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter. Enligt rätten har hon gjort sig skyldig till bedrägeri mot försäkringskassan och fått ut 115 000 kronor för mycket. Hon fälls också för urkundsförfalskning för att hon skrivit andras namnteckningar på lönerekvisitioner som gällde henne själv.
Nordendorph frias när det gäller bedrägeri mot Uddevalla kommun. Rätten anser det inte heller bevisat att hon skulle ha gömt eller förstört SSU-kretsens bokföring.
Sexuellt utnyttjande av djur är ingen sällsynt företeelse i Sverige, enligt en undersökning som Djurskyddsmyndigheten gjort. De flesta kända fallen gäller hästar, ofta med inslag av våld i samband med utnyttjandet.
Antalet kända fall under åren 2000 till 2004 är 119, men det verkliga antalet kan vara mycket högre.
Få fall går dock till domstol. Sexuellt umgänge med djur är i sig inte förbjudet i Sverige, vilket försvårar bevisföringen. Djurskyddsmyndigheten anser därför att den nuvarande lagstiftningen är otillräcklig för att skydda djuren från lidande.
Om det vore val i dag så skulle den borgerliga alliansen ta makten med 53,5 procent av rösterna, enligt Temos senaste undersökning. Socialdemokraterna skulle tillsammans med samarbetspartierna v och mp bara få 42,3 procent. Det borgerliga övertaget med 11,2 procentenheter är det största sedan maj 1991.
Moderaterna får över 30 procent medan socialdemokraterna får 32,3 procent, den lägsta siffran sedan september 2000. Vänsterpartiet tappar till Feministiskt initiativ, som skulle få mellan 1 och 2 procent, och stannar på 5 procent, den enda statistiskt säkra siffran.
Statsminister Göran Persson räds inte försöken i sitt parti att få till stånd en folkomröstning om EU:s konstitution.
Nästa vecka väntas EU-kritiska socialdemokrater tillsammans med Transportarbetarförbundet starta en namninsamling i partiet för att få igenom en medlemsomröstning.
 Jag är ganska säker på var partiets majoritet finns. Vi har haft den här frågan uppe på tre av våra distriktskongresser. Med mycket, mycket stora majoriteter har den avvisats, säger Göran Persson.
Det behövs 6 817 namnunderskrifter, fem procent av alla medlemmar, för att partiet ska arrangera en intern omröstning.
Alla bebisar med låg födelsevikt har förhöjd risk att få högt blodtryck som vuxna.
Risken är ännu större för de för tidigt födda, visar en studie från Karolinska Institutet.
Den baseras på undersökningar av 350 000 unga män i samband med mönstringen inför värnplikten.
 Vi har en del data som tyder på att kärlträdet, både små och stora blodkärl, utvecklas annorlunda hos de för tidigt födda, säger docent Mikael Norman.
Barn i skolåldern som fötts minst tio veckor för tidigt har något tunnare kärlnät i huden. Hos dem är också den stora kroppspulsådern trängre.
Rånarna som sprängde en värdetransport i Ullared missade storkovan, dagskassan från varuhuset Gekås.
Jakten på rånarna fortsatte under fredagen.
Rånet på torsdagen då två maskerade och tungt beväpnade gärningsmän stoppade en värdetransport mitt i Ullared och sprängde sig in i bilen, framstår som ett misslyckande för rånarna.
Vittnen såg dem lasta över väskor från värdetransporten till flyktbilen men de missade väskan från lågprisvaruhuset Gekås. Där fanns sannolikt miljonbelopp.
 De fick inte med sig kassan från Gekås, bekräftar Göran Antan, regionchef på Securitas Värdetransporter.
Miljöminister Lena Sommestad är inte förvånad över att miljödomstolen underkänner säkerheten och avfallshanteringen vid Ringhals kärnkraftverk.
 Det stärker oss i den balanserade kärnkraftspolitik vi har, att kärnkraften ska fasas ut, säger hon till TT.
Efter miljödomstolens yttrande på torsdagen är det regeringen som ska avgöra framtiden för Sveriges största kärnkraftverk.
Miljödomstolen i Vänersborg kom fram till att Ringhals fyra reaktorer utanför Varberg på flera punkter inte håller måttet enligt miljöbalken. Det handlar bland annat om att bolaget inte har kunnat visa att säkerheten är tillräcklig.
Yrkesfiskarna får ekonomisk kompensation för det utökade torskfiskestoppet i Östersjön i sommar, som EU beslutade i fjol. Det beskedet gav jordbruks- och konsumentminister Ann-Christin Nykvist när hon inledningstalade på Fiskbranschens riksförbunds årsstämma på Öckerö på fredagen.
 Vi har en miljon euro till förfogande från EU:s strukturfonder. Det bedömer vi kommer att räcka för att ge alla drabbade ekonomisk kompensation, och det är vi väldigt glada för, säger Ann-Christin Nykvist till TT.
Microsoft släpper sina topphemliga källkoder till Försvarets Materielverk (FMV) och svenska staten. Syftet är att garantera myndigheternas datasäkerhet och få medborgarna att lita på internet.
 Avtalet som vi skrivit med FMV gör det möjligt för myndigheten att kontrollera våra produkters säkerhet och anpassa de egna programmen på bästa sätt, säger Microsofts vd Steve Ballmer.
Ballmer var det stora dragplåstret när kampanjen Surfa lugnt drogs i gång. Kampanjens mål är att öka säkerhetsmedvetandet hos medborgare och företag.
Det är betydligt dyrare att vara passiv elkund i Sverige än i Norge. Elen kan vara upp till 50 procent dyrare i Sverige trots att elleverantörerna köper sin el på samma marknad, visar prisjämförelser som nyhetsbyrån Montel Powernews gör.
I januari var det svenska tillsvidarepriset för kunder som inte valt elleverantör i snitt 28,5 öre per kilowattimme (kWh). Det var runt 40 procent över den närmaste norska motsvarigheten, standard variabel kraftpris, som låg på i snitt 27,6 öre per kWh. Sedan maj förra året har skillnaden varierat mellan 25 och drygt 50 procent.
Näringsminister Thomas Östros kan tänka sig att även ansvariga inom företag ska kunna straffas för brott mot konkurrenslagen. Men Konkurrensverket ställer inte längre upp på förslaget.
Med nuvarande lagstiftning kan bara företag straffas konkurrensbrott. Enligt Östros vore det ett "mäktigt budskap" till företagen om även individer kan ställas till svars för brott mot konkurrenslagen.
 Jag tycker det är ett intressant förslag. Men det måste vägas mot andra aspekter och jag har inte tänkt färdigt än. Regeringen har en öppen attityd i frågan, säger han.
Höj momsen på mat och ta bort skatterabatter som gör att folk slutar jobba före 65.
Om framtidens välfärd ska kunna finansieras måste skatteinkomsterna öka från breda skattebaser. Till exempel genom att höja momsen på mat och kultur, anser LO-ekonomerna Dan Andersson och Åsa-Pia Järliden Bergström i en debattartikel.
Statsminister Göran Persson har visserligen inte läst hela artikeln, men han tror inte på idén att höja matmomsen.
 Det går säkert att argumentera för intellektuellt, men den har noll folkligt stöd, säger han.
Riksbanken lämnar räntan oförändrad. Men eftersom konjunkturen går knackigt är en räntesänkning inte utesluten under våren.
I sitt pressmeddelande i samband med räntebeslutet skriver Riksbanken att "osäkerheten om styrkan i den svenska konjunkturuppgången tilltagit". Riksbanken flaggar också för att BNP-prognosen kommer att marginellt skrivas ned. Svagare BNP-tillväxt gör en räntesänkning troligare.
Marknadsräntorna sjönk något efter att Riksbankens bedömning blev känd.

Mer läsning

Annons