Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättegång för Hagelin

Det blir rättegång i fallet Dagmar Hagelin. Högsta domstolen i Buenos Aires avslog på torsdagen ett överklagande från Alfredo Astíz, som misstänks ha mördat Dagmar Hagelin i januari 1977.

Annons
När Argentinas president Néstor Kirchner slopade de amnestilagar som skyddat militären från straff för övergreppen under juntaåren 19761983, väcktes hopp om en fällande dom i Hagelin-fallet. Det var i augusti 2003, men det tog nästan ett och ett halvt år innan det stod klart att det blir rättegång.
Alfredo Astíz, eller den blonde dödsängeln som han kommit att kallas, har utnyttjat alla tillåtna medel för att dra ut på rättsprocessen. Nu senast har hans försvarare drivit tesen att Ragnar Hagelin förbrukat sin rätt till rättegång i och med att han accepterat den ersättning staten betalat ut till alla anhöriga som förlorat familjemedlemmar.
Det argumentet godtog inte Högsta domstolen och Astíz får nu räkna med att tillbringa mycket tid i Buenos Aires domstolar framöver. Hagelin-fallet är bara ett av de övergrepp han misstänks för.
Vittnen har tidigare intygat att det var Astíz som 1977 grep den då 17-åriga Dagmar Hagelin i Buenos Aires. Hon var en av de cirka 30 000 verkliga eller påstådda vänsteranhängare som dödades eller "försvann" under militärdiktaturen. I och med veckans dom hamnade många militärer, som misstänks ha gjort sig skyldiga till dessa förbrytelser, ett steg närmare fällande dom.
Just nu pågår också en rättsprocess i Madrid. Där vittnade nyligen Ragnar Hagelin mot Adolfo Scilingo som står åtalad för bland annat 30 mord. Det är brott som han tidigare erkänt för bland andra en utredningsdomare.

Mer läsning

Annons