Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Redaktören om...

/

Annons

• JOHN AJVIDE LINDQVIST: HIMMELSTRAND 

Redaktören hann slinka in på Science fiction-bokhandeln i Gamla stan under en blixtvisit över dagen till Stockholm härförleden och missade en signering med "Låt den rätte komma in"-författaren John Ajvide Lindqvist med nån timme.

Signeringen började 17.15, en minut innan tåget hem till Sundsvall skulle rulla ut från Centralen (och skulle är skrivet med avsikt för man vet ju aldrig numera…).

Nå. Ingen signering. Men däremot fanns författarens nya bok till försäljning (och signering…) – trots att den inte verkar ha släppts än.

Eftersom redaktören betalade för sitt exemplar av Himmelstrand och inte känner sig bunden av något recensionsdatum (som fallet vore om det handlat om ett recensionsexemplar) får det bli några rader om innehållet. 

Handlingen från början – är ingen hemlighet. John Ajvide Lindqvist talade själv om den i Babel i SVT i veckan.

Några svenska campare vaknar en morgon och upptäcker att allt är borta. Eller rättare sagt: att deras husvagnar står under en blå himmel på ett grönt fält av gräs som sträcker sig till horisonten i alla riktningar. 

Vrider de på radion spelas gamla svensktopphits.

Onekligen ett intressant, udda, scenario i gränslandet mellan skräck och, tja, science fiction?

Det här är ingen recension men redaktören är inte helt nöjd med den fortsatta händelseutvecklingen och de förklaringar till det oförklarliga som John Ajvide Lindqvist presenterar.

Att Peter Himmelstrand – legendarisk låtskrivare och Expressen-medarbetare (som redaktören hade nöjet arbeta med under en kort period innan hans död, 1999) – har en viktig roll i boken är tilltalande, banne mig.

Himmelstrand ges ut av Ordfront Förlag.

• ARON ETZLER: REINFELDTEFFEKTEN

Du undrar hur det gick till när Moderaterna - svensk politiks strykpojkar under Bo Lundgrens tid som partiledare i början av 2000-talet – förvandlade sig till nya moderaterna och knyckte vad vi på liberalt högerspråk kan kalla marknadsandelar på socialdemokraternas bekostnad?

Aron Etzler berättar exakt hur det gick till i boken DN kallade en sann politisk thriller och en av de bästa böckerna som skrivits om svensk politik på länge.

• ANDERS FAGER: SAMLADE SVENSKA KULTER

Novellsamling som redaktören tänkte återkomma till inom kort.

Mer läsning

Annons