Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen stoppar utbyggnad i Långforsen

Annons
Regeringen säger av miljöskäl nej Jämtkrafts begäran om att få bygga om Långfors kraftstation i den skyddade älvsträckan nedre Långan i Jämtlands län.
 En ombyggnad av kraftstationen i Långforsen orsakar mer miljöpåverkan än vad som är tillåtet i en skyddad älvsträcka, säger miljöminister Lena Sommestad.
Den innebar enligt planerna att kraftstationen i Krokoms kommun skulle producera sex gånger så mycket el och att medelvattenföringen skulle minska med mellan 60 och 80 procent.
Regeringsbeslutet ligger i linje med en tidigare dom i Regeringsrätten. Enligt miljöbalken får en en ombyggnad genomföras bara om den får en obetydlig miljöpåverkan. I det här fallet bedömer regeringen alltså att miljöeffekterna blir alltför stora.
Ärendet har varit långdraget och komplicerat, och miljöorganisationer och bybor har kämpat mot en utbyggnad i över ett decennium.
Regeringen sade först ja till en utbyggnad, men Regeringsrätten undanröjde beslutet i januari förra året med hänvisning till att den skulle medföra mer än en obetydlig miljöpåverkan.

Mer läsning

Annons