Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reko anklagas för att fuska med sopvägning

/
  • Nils Axel Holmgren och hans fru har vägt alla sopor på hushållsvågen sedan det kommunala bolaget börjat ta betalt per kilo. Han säger sig därför veta att han blivit lurad.

Nils Axel Holmgren är fly förbaskad på Sundsvalls kommuns renhållningsföretag Reko. Han anklagar dem för att lägga på vikt när de väger soporna vid hämtningen. — De stjäl pengar av mig, påstår han.

Annons
Kontroversen mellan honom och renhållningsföretaget har pågått en tid och han framhärdar i att han blir lurad på ett antal kilo sopor vid varje fakturatillfälle. Det är inga stora pengar det handlar om utan principen.
Han hr räknat ut att lägger företaget på lika mycket hos andra villaägare tjänar Reko bara i Östero 7 000 kronor per faktureringstillfälle. Vilket skulle medföra förtjänster på mer än 100 000 kronor i hela kommunen för några extra kilo per kund.
Ofta är det bara något kilo hos Nils Axel Holmgren men det tillhör inte ovanligheterna att felmarginalen är så stor som 30 procent. Det märkligaste är att företaget alltid registrerar flera kilo sopor än han själv.
Jag har kontroll så jag vet att jag blir lurad, säger han.
Han säger sig också ha bevis på att det är något fuffens med sophämtningen. Han väger nämligen alltid sina sopor innan de hamnar i soptunnan.
Ända sedan den kommunala renhållningsbolaget började att ta betalt per kilo sopor har han kontrollvägt varje soppåse på hushållsvågen innan han kastat den i tunnan.
Minst lika besvärande för Reko är den specificering på antalet kilo som han fått från dem sedan förra sommaren då han inte var hemma utan bodde på sommarstället. Trots det har företaget enligt sina egna noteringar tömt tunnan två gånger och tagit betalt för två och sex kilo sopor.
Otroligt, då jag inte ställt ut tunnan utan den stod i sopstället, säger Nils Axel Holmgren.
Att tunnan dessutom står under tak gör att den inte är utsatt för väder och vind och det därmed inte går att förklara skillnaderna med yttre påverkan.
Förklaringarna av skillnaderna från Rekos sida har hittills varit att det varit fel på hans våg.
Någon trovärdig förklaring tycker sig Nils Axel Holmgren inte ha fått. Han anser sig även ha blivit illa behandlade av företaget. När Reko vid ett tillfälle gjorde en kontroll fick han inte vara med. Han blev inte ens informerad om åtgärden utan det var grannarna som berättade att Rekos personal varit där.
Chefen för verksamheten vid Reko, Hans Erik Olsson, säger sig inte vara informerad om fallet men medger ändå att det låter märkligt. Att det skiljer så mycket som 30 procent i vikt förstår han inte då han hävdar att de vågar som används på bilarna är kontrollerade och alltså krönta.
Det är för mycket, konstaterar han.
Han har även svårt att förstå hur det gått till när företaget tagit betalt för sopor när inte tunnan varit framställd.
Det skall inte kunna gå, hävdar han
Hans Erik Olsson har viss förståelse för besvikelsen hos Nils Axel Holmgren att han inte fick vara med när företaget kontrollerade vägningen.

Mer läsning

Annons