Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resebolag accepterar lägre flodvågsersättning

Resebolagen har tvingats gå ned i kraven på ersättning för evakuering av svenskar efter flodvågskatastrofen.
De får 31 miljoner kronor från staten för sina extra kostnader.

Annons
My Travel, Apollo och Fritidsresor ville ursprungligen ha 55 miljoner kronor. Beloppet omfattade flygtransporter, extra flygbesättningar, evakueringshotell, medicin och egen personal.
Regeringen gav Kammarkollegiet i uppdrag att utreda vad som är skälig ersättning. Reseföretagen ansåg sig, enligt paketreselagen, ha rätt att säga upp avtalen med resenärerna efter katastrofen och betala tillbaka priset på resan. Kammarkollegiets slutsats är dock att arrangörerna skulle se till att resenärerna transporterades hem utan extra kostnad.
Lagen kan inte kringgås genom att säga upp reseavtalen. Utredningen konstaterar också att staten inte har något ansvar för att bekosta hemresor för svenskar som vistas i ett katastrofområde.
Enligt resebolagen sade regeringen att de skulle stå för kostnaderna för hemtransporter. Staten anlitade på egen hand flygbolaget SAS för en "luftbro" mellan Sverige och Thailand, med en kostnad på 31 miljoner kronor. Statsminister Göran Persson ska också på kvällen den 28 december ha erbjudit sin hjälp till vd Sam Weihagen på My Travel.
Men Kammarkollegiet anser inte att staten har gjort några åtaganden. Däremot ska resebolagen få ersättning för vissa extra kostnader med tanke på katastrofens omfattning och på att bolagen stått för en beaktansvärd humanitär insats. Deras flyg tog med sig sjukvårdsutrustning, krisexperter, läkare och psykologer som arbetade på plats och på flygen. Enligt utredningen är det rimligt att ersätta researrangörerna för extraflyg och evakueringshotell.
Slutsatsen blir att staten ska stå för 31,3 miljoner kronor, varav Fritidsresor får mest, 17,2 miljoner. Resebolagen och Kammarkollegiet har kommit överens om summan men den ska även godkännas av regeringen.

Mer läsning

Annons