Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för nattmangling när EU försöker lappa ihop budgetpakt

Försöken att stöpa om EU:s pakt för budgetdisciplin pågick ännu sent på söndagskvällen.
Det kan bli en hård strid mellan syndarna Tyskland och Frankrike och de länder som hävdar paktens bokstav.

Annons
När mötet med samtliga 25 EU-ländernas ministrar började vid 19-tiden uppgav en källa för nyhetsbyrån Reuters att de tolv euroländerna hade med sig en överenskommelse till de 13 andra. En kompromiss som sades tillgodose bland annat Tysklands krav på att hänsyn ska tas till landets stora utgifter för återföreningen.
 Om förnuftet får råda så borde vi kunna nå en uppgörelse bland finansministrarna, sade Jean-Claude Juncker, premiärminister och finansminister i EU:s nuvarande ordförandeland Luxemburg när söndagens extrainkallade möte började.

Långt borta sist
Juncker har tidigare sagt att han helst vill slippa skicka olösta frågor vidare till stats- och regeringscheferna på EU-toppmötet i Bryssel på tisdag och onsdag, men frågan om EU:s stabilitets- och tillväxtpakt står redan uppsatt på agendan för toppmötet.
Sist frågan om ändringar i pakten var uppe, på finansministrarnas möte den 8 mars, var en lösning långt borta.
Även om en ändring av pakten främst är en fråga för de tolv euroländerna måste besluten att göra om reglerna tas i enighet i kretsen av de 25.
Det är framförallt de stora länderna Tyskland, Frankrike och Italien som driver på för en förändring av pakten, vars viktigaste krav säger att länderna inte får ha ett budgetunderskott, mätt som andel av BNP, på mer än 3 procent och en statsskuld på mer än 60 procent. Hittills är det treprocentsgränsen som haft mest tyngd. Den kom till på inrådan av Tyskland, för att länderna inte skulle slarva med budgetdisciplinen och äventyra stabiliteten för euro-valutan.
Ändå är det Tyskland, i sällskap med Frankrike, Grekland och Portugal, som haft svårast att leva upp till treprocentsmålet, även om de är i gott sällskap med en handfull länder till. Tyskland och Frankrike har hittills brutit gränsen tre år på raken, och har gjort det i öppet trots.

Söker frisedlar
Det är också de, i sällskap med Italien, som drivit på mest för en förändring och velat ha en rad undantag att ta till som frisedlar för att inte leva upp till reglerna. Tyskland har pekat på stora kostnader för landets återförening och landets stora nettobidrag till EU-kassan. Frankrike har hänvisat till stora försvarsutgifter och bistånd.
Det kompromissförslag, en mycket bred undantagslista som Luxemburg presenterade inför det förra mötet, räckte inte för Tyskland och flera andra. I det hårdare lägret finns euroländer som Österrike, Finland och Nederländerna, plus en rad av de nya EU-länderna som inte vill att eurons värde ska äventyras till den dag de själva kan tänkas gå med.

Mer läsning

Annons