Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rökkåtan invigd med lax och älg

/
  • Jan Bengtsson och Kjell Rastberg vid den nya rökkåtan i Mjällå, som invigdes med lax och älghjärta på lördagen.

På lördagen invigde Mjällådalens byalag den nya rökkåtan i Mjällå, som ska vara tillgänglig för ortsbor och allmänhet som vill prova på att röka sin egen fisk eller köttbit. Invigningen markerade med en raket och provsmakning av rökt laxsida och älghjärta.

Annons
Det var för ungefär ett år sedan som byalaget började bygget av kåtan. Förebilden har man hittat på en ritning från Jämtland, på en samisk rökkåta. Med 20 000 kronor i EU-stöd och många frivilliga arbetstimmar är den nu på plats alldeles intill väg 331 strax söder om landskapsgränsen mot Ångermanland.
I förhållande till ritningens förlaga har en del modifieringar gjorts. Själva kåtan är något mindre och eldstaden som i samernas kåtor ligger mitt inne i själva kåtan, har ersatts med en eldstad drygt två meter från kåtan dit en nedgrävd rökkanal löper.
Det blir enklare att sköta rökningen på det här sättet. Man slipper gå in i själva kåtan och elda, säger Kjell Rastberg. Det var han som fick hjälp med ritningen av en bekant i Östersund.
På platsen stod tidigare en lada, tillhörande den gård som en annan av eldsjälarna, Jan Bengtsson, numera bebor. Man schaktade och jämnade till marken, fyllde upp med singel och grus och gjöt själva eldstaden och kåtans grund förra året. Sedan har kåtan snickrats av timmer och bräder, fått inredning med galler för att lägga fisk och kött på och en reglerbar öppning i toppen där man kan styra draget genom anläggningen. Eldstaden står halvvägs inne i den slogbod som man också byggt i sommar. Det är en typ av vindskydd som också har sina förebilder från utmarkernas slåtterplatser i det gamla bondesamhället.
Det blir en kombination av samernas kultur och den vi har här nere vid kusten. Samerna vandra ju hit ner vintertid och vi vet att det funnits en rökkåta någon stans här i Mjällå, men inte exakt var den låg, berättar Kjell Rastberg.
Inne i slogboden står en stor vedlår med alved. En bokningsbok ska hängas på väggen och den som vill nyttja röken kan anteckna sig i den.
Hittar man någon som redan bokat en lämplig tid kan man alltid ringa och fråga om man kan dela på bestyret att hålla fyr i ugnen. Vi räknar med ett litet bidrag för den ved man förbrukar ur vår vedlår, man någon hyra tar vi inte ut, säger Kjell Rastberg.
I slogboden finns det också en instruktion och lämpliga röktider för olika slag av kött, fisk eller annat.
Vi har själva fått lära oss lite när vi proveldat tidigare, avslöjar Kjell och Jan.
Vi hade mycket svårt att få upp någon temperatur i själva kåtan tills vi fick rådet att gräva fram rökgången och isolera den. Nu håller kåtan ungefär 50 grader när den varit igång ett tag, vilket är en bra temperatur för varmrökning. Sen är det bara att slå sig ner på bänkarna här inne i slogboden och fördriva tiden i glatt samspråk. Vi hoppas att det kan bli något av en liten mötesplats för jägare och fiskare häromkring.

Mer läsning

Annons