Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rökning och stress ger oftare hyperaktiva barn

Barn till mammor som rökt eller känt sig stressade under graviditeten visar oftare än andra barn tecken på bristande uppmärksamhet och hyperaktivitet, visar en svensk studie.

Annons
Undersökningen som genomförts i Uppsala bekräftar tidigare forskning om samband mellan stress eller rökning under graviditeten och koncentrationsstörningen adhd.
 Våra resultat stöder antagandet att påverkan av nikotin och stresshormoner på fostrets hjärna kan få betydelse för barnets beteende långt senare i livet, säger universitetsadjunkt Alina Rodriguez vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet, till Upsala Nya tidning.

Klart samband
Hon och professor Gunilla Bohlin har följt nära 300 barn från fosterstadiet upp till sju års ålder. När barnen börjat skolan framgick ett klart samband mellan mammor som rökt eller känt sig stressade under graviditeten och barn med symptom som bristande uppmärksamhet och hyperaktivitet. Starkast var sambandet när det gäller pojkarna.
Allvarliga svårigheter i uppmärksamhet och hyperaktivitet, adhd, är den vanligaste psykiatriska diagnosen bland barn, i synnerhet pojkar.
Alina Rodriguez säger att rökning och stress under fostertiden kan vara en bidragande orsak till störningar i uppmärksamhet och beteende senare i livet. Hon framhåller dock att uppkomsten av symptom relaterade till adhd beror på många olika faktorer som samspelar, både genetiska och miljöfaktorer.

Hjälp till mammor
Kunskap om miljöfaktorer är viktiga ur folkhälsosynpunkt eftersom det till viss del går att minska eller förebygga risken genom att ändra beteende, anser hon.
 Det är viktigt att samhället värnar om gravida kvinnors välbefinnande. Det behövs resurser till särskilt rökavvänjning och stresshantering för kvinnor under graviditeten, säger Alina Rodriguez till UNT.
Studien publiceras i det senaste numret av facktidskriften Child Psychology and Psychiatry.

Mer läsning

Annons