Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rosor i ett sprucket krus är ändå alltid rosor

/

Annons

Jag vill börja med att presentera ett ord och dess korrekta innebörd för er. Men håll i er för det är ett ord som väcker kolossalt mycket tankar och starka reaktioner. Ett ord som folk slänger sig med och det är tydligt att man gör det, helt utan att förstå vad det betyder. Så här kommer lite korrekt information. Enligt Wikipedia och andra enkelt googlade sidor står det tydligt och enigt att detta ord står för, and I qoute, ”en samling rörelser och ideologier vars målsättning är kvinnors politiska, ekonomiska och sociala rättigheter samt kvinnans likställighet med mannen.” Ordet, är feminism.

Vi kan börja med lite basic information som varför det står kvinnan och kvinnor, och inte mannen och männen. Jo, för att män har mer och fler självklart sociala rättigheter. För att män generellt sett tjänar mer i lön, även när kvinnan utför samma arbete. För att män är överrepresenterade i politiken som formar landet vi lever i. Därför står det kvinnor, inte män. Men det faktum att det handlar om kvinnors lika värde, är något som provocerar skiten ur vissa individer.

Samma individer som tror att feminismen handlar om håriga armhålor, kärlek till mens och hat mot män och deras morgonstånd. Jag kan inte räkna på mina båda händer hur sorgligt många gånger jag fått höra från folk att de inte står för feminism. Så sent som i dagarna kläcker en av mina bästa polare den kommentaren. Vi diskuterar lite och det blir tydligt att det min vän inte gillar, är extremister. Men som så många andra uttrycker man det i ord som ”antifeminism” etcetera.

Jag tror att det, tyvärr krävs extremister om man vill få igenom förändring. Om man exempelvis kollar på SD:s framgång, som är ett praktexempel, så finns en rad av olika ”extrema” händelser som gett partiet luft under vingarna, AKA massor av pr. Men det gäller att komma ihåg ordets korrekta innebörd, dess värde så att säga. Och visst finns det extremister inom feminism, precis som inom liberalism, socialism och nationalism.

Men rättigheter och lika värde, det är vad feminismen står för. Och att säga något annat för att man erfarit något som inte matchar denna innebörd är inte ett hållbart argument att motsätta sig det. Det är som att säga att demokrati inte betyder folkmakt, valmöjligheter, rösträtt och rättvisa, bara för att man anser att det samhälle man lever i, inte lever upp till det. Ordets innebörd är densamma och ändras inte med dina erfarenheter. För strunt är strunt och snus är snus, om än i gyllne dosor, och rosor i ett sprucket krus, är ändå alltid rosor.

Deniz Fryksell

Med rakade armhålor, älskar inte mens och skiter fullständigt i ditt morgonstånd. Mejl: d.fryksell@gmail.com

Mer läsning

Annons