Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röstskolket – så säger partiordförandena

/

Partiernas distriktsordföranden i Västernorrland är överens om att det i princip är en demokratisk skyldighet att rösta.
För alla.
– Men ni kan vända på det också, och säga att politiker i stor utsträckning röstar i EU-valet, säger Thomas Lundberg (V).

Annons

ST berättade på torsdagsmorgonen att 12 av 237 granskade kommunpolitiker i Medelpad inte röstade i EU-valet. Någon säger att hans röst försvann, några glömde eller hann inte och några valde aktivt att inte rösta.

– Det kan alltid finnas förklaringar, men i dag finns så många sätt att få sin röst genomförd, säger Britt-Mari Brynielsson, distriktsordförande för Kristdemokraterna i Västernorrland.

– Är man upptagen eller bortrest finns alla möjligheter att förtidsrösta, säger Jonny Lundin, distriktsordförande för Centerpartiet i Västernorrland.

De politiker som har granskats står alla på partiernas listor till höstens kommunval. Av de 12 som inte röstade är två centerpartister, tre kristdemokrater, tre moderater, tre vänsterpartister och en sverigedemokrat.

Marcus Molinder, Sverigedemokraternas distriktsordförande i Västernorrland, var den sverigedemokrat som inte röstade. Han har uttalat sig om varför.

– Jag låg på sjukhuset på grund av en medfödd sjukdom, säger han till ST.

Distriktsordförandena för övriga fyra partier tycker att det är särskilt viktigt för politiker att rösta, men säger att det kan finnas "giltiga" anledningar till varför en del inte gjorde det. Sjukdom eller att de oförutsett behövde jobba, exempelvis.

– Sedan är problemet med EU-valet att en del känner att det inte har någon betydelse. Men det har jättestor betydelse för Sverige, säger Lena Asplund, förbundsordförande för Moderaterna i Västernorrland.

– Många har en känsla av att EU-valet inte berör oss. Men det är ingen hållbar inställning, säger Thomas Lundberg, distriktsordförande för Vänsterpartiet i länet.

Ungefär 60 procent av kommunfullmäktiges frågor påverkas direkt eller indirekt av EU.

Alla distriktsordförande ST pratat med uppmanar sina medlemmar – och allmänheten – att rösta. Kristdemokraterna hade en kampanj innan EU-valet för att få alla att rösta, och har nyligen skissat på ett medlemsbrev där ett av budskapen är hur viktigt det är att rösta.

Fortfarande röstade politiker i större utsträckning än allmänheten i EU-valet. I Västernorrland var valdeltagandet 46,7 procent. 94,9 procent bland de politiker ST har granskat.

– Ni måste inte lyfta fram det negativa. De här personerna är vanligt folk som ställer upp. Står man på plats 7-8 är man ofta en vanlig medborgare som vill göra sin plikt och så blir man utdragen i tidningen för att man råkar missa ett val, säger Thomas Lundberg (V).

Mer läsning

Annons