Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ruab: Moderaterna större än socialdemokraterna

Moderaterna är nu något större än socialdemokraterna, enligt en opinionsundersökning från Ruab.
Socialdemokraternas ras beror enligt partiledningen på att fokus hamnat på "affärerna", medan moderaterna pekar på den höga arbetslösheten.

Annons
 Jag blev naturligtvis glad eftersom det är roligt att gå om socialdemokraterna men jag inser att det inte är samma sak som att vi gjort det i ett val ännu, säger moderatledaren Fredrik Reinfeldt.
Enligt Ruabs mätning får moderaterna 31,5 procent av partisympatierna och har därmed gått om socialdemokraternas 31,3 procent. Jämfört med Ruabs januarimätning har s tappat 4 procentenheter.
Men Reinfeldt säger sig vara medveten om att mycket arbete återstår inför valet nästa år.
 Socialdemokraterna har stora resurser och möjligheter att återkomma, säger han.
Statsminister Göran Persson uppger sig heller inte vara särskilt oroad över siffrorna. Även han pekar på valet.
 Det finns bara en mätning som räknas och det är den tredje söndagen i september 2006, säger Persson.

SSU-mygel
Men samtidigt sade statsministern i samband med måndagens EU-nämnd att "vi ska skärpa oss", och hänvisar till att den senaste tidens debatt mest handlat om myglet med SSU:s medlemssiffror.
 Vi vill prata om hur vi ska klara arbetstillfällena och full sysselsättning. Vi vill prata om hur vi ska klara en rättvis fördelning, sade Persson.
Han fick också frågan om talet om kommande skattehöjningar var ett misstag, vilket Persson "absolut inte" tyckte. En skattehöjning kan bli helt nödvändig för att klara rättvis fördelning, vidhöll Persson.
Marita Ulvskog, socialdemokraternas partisekreterare, tror väljarna vill att saker ska hända i kampen mot arbetslöshet, kvaliteten i offentlig sektor och kvinnors villkor.
 Det är en ögonblicksbild av hur väljarna uppfattar läget och de är kritiska just nu, säger Ulvskog till TT.
 När vi inte är tillräckligt duktiga på att tala om politik brukar debatten handla om affärer och det brukar betyda att det går illa för oss i opinionsmätningar, tillägger hon.

"Misslyckandet"
Men moderaternas partisekreterare Sven-Otto Littorin köper inte den förklaringen.
 Den är rätt krystad. Hela den inrikespolitiska debatten handlar ju om att vi har så mycket folk utanför arbetsmarknaden. Det är klart att de tycker att det är besvärande med alla affärer, men grundfrågan finns kvar, det totala misslyckandet med att få folk i arbete.
Opinionsmätningen gjordes 1019 mars, omfattar 2 079 personer och publiceras i Dagens Industri.

Mer läsning

Annons