Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rumäniens romer utsatta

Annons
USA:s president George Bush kom till Moskva på söndagen för att äta middag med sin ryske kollega Vladimir Putin. Risken fanns att det skulle bli en stel söndagsafton Bush väntades uppmana Putin att visa mer respekt för demokratin.
Omkring 50 dignitärer deltar i måndagens parad på Röda torget till minnet av de allierades seger i andra världskriget för 60 år sedan, bland dem FN:-chefen Kofi Annan, Kinas president Hu Jintao och Bush.
Bush planerar också att träffa ryska människorättsaktivister och oppositionsledare.
Libyern Abu Farah al-Libbi som greps i Pakistan för en vecka sedan var inte alls någon av al-Qaidas främsta ledare, säger europeiska terrorexperter till Sunday Times i London.
Europeiska terrorexperter blev förvånade över påståendena, eftersom de inte hittade al-Libbi någonstans på FBI:s listor över eftersökta terrorister.
Däremot figurerar på listorna en annan libyer vid namn Anas al-Liby. Han betraktas som ansvarig för sprängattentaten 1998 mot USA:s ambassader i Nairobi och Dar es Salaam.
Sannolikt har det skett en förväxling.
Tyskland måste minnas de fasor som landet släppte lös under andra världskriget, men också vara stolt över dagens demokratiska samhälle, sade president Horst Köhler inför parlamentarikerna i förbundsdagen på söndagen.
Men sådana påminnelser faller inte de nymornade tyska högerextremisterna på läppen.
Runt 2 000 demonstranter från det nynazistiska Nationaldemokratiska partiet (NPD) hade samlats på Alexanderplatz i östra Berlin för att propagera för sin historiesyn. NPD vill ha slut på vad de kallar "60 år av lögner".
Om vi håller samman kan vi utgöra ett mäktigt skydd mot terrorism och extremism.
Det var Vladimir Putins budskap när den ryske presidenten på söndagen tog emot statscheferna från nio av de övriga elva medlemsländerna i Oberoende staters samvälde, OSS, som skapades ur spillrorna av Sovjetunionen.
OSS är en mycket löst sammanhållen organisation. Den har under årens lopp fattat hundratals beslut men bara en handfull har genomförts. Efter varje toppmöte kommer ledarna ut och lovar att blåsa liv i organisationen.
Tusentals algerier marscherade på söndagen genom staden Sétif i nordost för att högtidlighålla 60-årsminnet av en omfattande massaker, genomförd av det nyligen befriade Frankrikes militärmakt.
Marschen följde samma väg som ett tåg den 8 maj 1945 som krävde självständighet från Frankrike. Den franska militären beslöt att med omfattande våld kväva agitationen för ett fritt Algeriet. Algeriska och franska historiker tvistar om hur många som dödades. Algeriet uppger siffran 45 000 döda medan franska forskare talar om 15 00020 000.
Ansatserna till fredsprocess i Mellanöstern fick sig en ny törn på söndagen, när Israels premiärminister Ariel Sharon beslöt att tills vidare inte infria löftet att frige 400 palestinska fångar.
Palestinska talesmän kommenterade ursinnigt att Sharons löftesbrott underminerar vapenvilan. Egyptens regering sade att Sharons beslut riskerar att försvaga den moderate palestinske ledaren Mahmud Abbas ställning.
En talesman för Sharon sade att fångarna får sitta kvar i sina celler tills den palestinska ledningen slår till mot militanta rörelser.
När Michel Aoun kom hem till Beirut i lördags kväll efter 15 års exil, hälsades han välkommen av en stor folkmassa i centrum. Arrangörerna angav antalet till drygt 300 000.
Han talade till dem om alla libanesers enhet, men det stod klart att hans närvaro i Libanon öppnar gamla fiendskaper.
Den 70-årige generalens och före detta premiärministern var till tidigare i veckan efterlyst av libanesisk polis. Nu framställer han sig som en nationens räddare, som ståndfast bekämpat Syrien ur exil och nu kommit hem för att lösa de stora problemen i landet.
En paranoid stämning rådde i Burmas huvudstad Rangoon på söndagen, efter de blodiga sprängattentaten dagen innan som dödade minst elva människor, enligt ögonvittnen långt fler.
I tehus och på barer cirkulerade en uppsjö av rykten. Det enda det i stort sett rådde samstämmighet om var att regimens försök att utmåla exilregeringen NCGUB och tre etniska gerillor till syndabockar var orimligt.
En del hävdade att det var regimen själv som iscensatt terrorn för att få en förevändning att öka förtrycket.
Stora skaror människor i Centralafrikanska republiken gick till vallokalerna på söndagen. Med en ny president, ett nytt parlament och en nyligen antagen författning hoppas de att deras nedgångna land ska få uppleva en smula demokrati.
Centralafrikanska republiken är ett av världens fattigaste länder. En oändlig rad av kupper, militära uppror och brutala diktaturer har snöpt alla ansatser till ekonomisk utveckling.
François Bozizé, som tog makten i en kupp 2003, var favorit att vinna presidentvalet. Parlamentsvalet var däremot helt öppet.
Knappt hade parlamentet i Irak utsett de sista sex ministrarna i regeringen förrän en av dem sade upp sig.
Den nyutnämnde människorättsministern Hisham al-Shibli sade bara några timmar efter det att han fått jobbet att han var emot att regeringen utsågs på sekteristiska grunder. Den politiken kan han inte ställa upp på, sade han.
 Den här posten gavs till mig utan att någon kontaktade mig. Jag blev förvånad när de utsåg mig. Det är bara för att jag är sunnit, sade han.
Att människor flyttar för att få ett bättre liv har en oerhörd utvecklingspotential, säger migrationsminister Barbro Holmberg.
De närmaste åren aktualiseras globala migrationsfrågor i flera sammanhang.
I världen uppges det finnas 185 miljoner migranter, människor som lever i ett land de inte är födda i. Av dessa är ungefär en tiondel enligt FN flyktingar. Majoriteten är arbetskraftsinvandrare.
 Migration är något väldigt mänskligt, och en del av globaliseringen, säger Barbro Holmberg under ett besök i FN i New York.
Rumäniens kanske två miljoner romer står lägst på rangskalan i ett fattigt land på väg in i EU.
 Regeringen har en nationell roma-strategi. Det är ett bra dokument, men det är svårt att få genomslag för det och förändra attityder, säger Margareta Matache på en organisation som bevakar romernas rättigheter, Romani CRISS.
Den nationella strategin kom till efter påtryckningar från EU 2001. Kravet på att stärka minoriteters rättigheter har stått högt på listan över vad Rumänien måste göra för att komma med i unionen 2007.
Landet anses ha Europas största romska befolkning.

Mer läsning

Annons