Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryssarna negativa till perestrojkan

De flesta ryssar har en negativ inställning till perestrojkan — det reformprogram som inleddes i Sovjetunionen för 20 år sedan och ledde till dess sönderfall, visar opinionsundersökningar.

Annons
Perestrojkan, som Sovjetunionens dåvarande ledare Michail Gorbatjov genomförde, hade framför allt negativa konsekvenser, anser 56 procent av ryssarna. Det visar en undersökning som genomfördes av det respekterade Levadacentret, enligt Reuters. Bara 22 procent av de tillfrågade var positiva till Gorbatjovs reformer.
I en undersökning genomförd av Ryska vetenskapsakademin är motsvarande siffror 63 respektive 28 procent. Ändå har antalet optimister ökat något sedan 1989-1991 då 67 procent var negativa och 25 procent positiva, enligt rapporten som citeras av Interfax.
I Levadacentrets undersökning sade 48 procent att det skulle vara bättre för landet om man behållit det system som rådde före perestrojkans lansering 1985. 36 procent tror att landet skulle förblivit en stormakt i så fall.
Gorbatjovs mål var att stärka Sovjetunionen genom att tillåta större yttrandefrihet och privat företagande. Men resultatet blev imperiets sönderfall som lett till att många ryssar fått det sämre ställt.
När perestrojkan började var 54 procent positiva till reformerna, medan 30 procent motsatte sig dem, enligt Ryska vetenskapsakademins rapport. I undersökningen jämförs också de tre presidenterna Gorbatjov, Boris Jeltsin och Vladimir Putin. Putin fick flest positiva omdömen medan Jeltsin fick den sämsta bedömningen.

Mer läsning

Annons