Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryttarföreningen vill kameraövervaka hästhagen

/

Efter sommarens sabotage kan det bli kameraövervakning i hästhagen hos Matfors Ryttarförening.
Även byavakten är inkopplad.
– Mellan två på natten och sex på morgonen händer det konstiga saker, säger Maria Engström, ordförande.

Annons

Matfors Ryttarförening har tappat tålamodet med att obehöriga tar sig in i hästhagen vid ridhuset. I mitten av juni rymde tolv hästar efter att någon hakat av stängslet. För ett par veckor sedan var det nära att det hände igen.

– Vi kommer helt enkelt att filma hästarna för deras säkerhet, säger Marie Engström.

Vid den senaste incidenten hade en av stolparna i hagen tryckts ned i marken så att bara en liten del stack upp och den var dessutom flyttad ur position. En av hästarna befann sig utanför hagen vid upptäckten. Dessutom låg flughuvor och annat som hästarna burit utanför staketet.

Att hästarna själva åstadkommit oredan är uteslutet, enligt Marie Engström.

– Och då har ju någon varit in, säger hon.

Efter det inträffade så har Matfors Ryttarförening såväl vädjat om allmänhetens hjälp, som kontaktat byavakten och begränsat hagen. Hästarna, som under sommaren varit utplacerade i olika stall, får numera nöja sig med den mindre ”vinterhagen” istället för betet i den stora sommarhagen.

Ryttarföreningen vill till varje pris undvika fler rymningar, som kan vara en fara för såväl hästarna som allmänheten och då i synnerhet fordonstrafiken.

Katarina Isokivi, ridskolechef, berättar att det krävdes en ganska stor insats att fånga in alla hästar vid rymningen i juni. Några av hästarna stod då i ett potatisland på en gård.

– Vi fick hämta en av hästarna vid Kvällsjön och det är ju några kilometer dit, säger hon.

Händelsen i juni är polisanmäld. Matfors Ryttarförening hoppas nu också att den prövning som länsstyrelsen ska göra av kameraövervakningen ska ge dem tillstånd.

– Vi vill bara filma hagen och det hoppas vi går igenom, säger Maria Engström.

Matfors Ryttarförening vill kameraövervaka hagarna efter sabotaget. ”Vi kommer helt enkelt att filma hästarna för deras säkerhet”, säger Marie Engström.

Mer läsning

Annons