Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S och mp ökar kunskapen om varandra

Ökad förståelse som kan leda till ännu bättre samarbete. Det blev resultatet när ledande miljöpartister och socialdemokrater diskuterade miljöfrågor under helgen.
Men frågan om en gemensam regering får vänta.

Annons
Under fredagen och lördagen möttes miljöpolitiker från de två partierna i Västerås. Med var bland andra miljö- och samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin, miljö- och jordbruksutskottets ordförande Sinnika Bohlin (s), språkröret Maria Wetterstrand (mp) och miljöansvariga Åsa Domeij (mp).
Några konkreta förhandlingar rörde det sig inte om. Däremot diskuterades områden som energiomställning, transporter och ekonomiska styrmedel och hur partierna på ett djupare plan tänker kring frågorna.

Biljettpriser
Men även sakfrågor som att Sverige har Europas mest bränsleslukande bilar och de höga biljettpriserna i kollektivtrafiken diskuterades.
 Det här kan leda till att vi får ett förbättrat och fördjupat samarbete som blir mer av en samarbetskultur än en förhandlingskultur, sade Åsa Domeij efter mötet.
 Jag tror vi förstått lite mer om varför vi tänker olika om en del frågor och det är viktigt när vi ska samarbeta. Leder det här till att vi inte behöver reta oss på saker i onödan så har vi nytta av det, sade Mona Sahlin.
Ett exempel är miljöpartisternas kritiska inställning till bilen där Sahlin tidigare trott att det mest var en fråga om att minska utsläppen. Men nu har hon förstått att miljöpartisterna även är kritiska mot bilen i sig.
 Bilen tar mycket plats och är en olycksrisk, säger språkröret Maria Wetterstrand.

Koalitionsregering
Miljöpartiet vill fortfarande sitta i koalitionsregering med socialdemokraterna och Domeij tycker att samtalen underlättar en sådan process.
 Ja. Det tycker jag är viktigt. För det är svårt att direkt efter ett val, utan att man haft tid att prata friare med varandra, omedelbart sy ihop en koalitionsregering. Där kan det annars vara tufft med förankringen i partierna.
Partierna har två seminarier till under våren om utrikespolitik och närings- och arbetsmarknadspolitik. Det är liksom den miljöpolitiken svåra frågor där partiernas åsikter skiljer sig rejält. Kan de närma sig inom dem stärks möjligheterna för en gemensam regering.
Socialdemokraterna vill tona ner diskussionen om att seminarierna är ett led på vägen till regeringskoalition. Men Sahlin konstaterar ändå att seminariet om utrikespolitik som exempelvis berör EU, är viktigare ur ett sådant perspektiv:
 Om det är frågan, att prata om i fall de ska sitta i regeringen eller inte, så är det det tuffa.
De tre seminarierna ska senare utvärderas av partiernas partistyrelser och då blir det klart hur de mer långsiktigt påverkar partiernas fortsatta samarbete.

Mer läsning

Annons